Читај ми!

Dogovor o merama za okončanje sukoba u Siriji

Kontakt grupa za Siriju, koju čini 17 zemalja, dogovorila se u Minhenu o merama za okončanje sukoba u Siriji. Američki državni sekretar Džon Keri kaže da je postignut dogovor o potpunom prekidu neprijateljstva u roku od nedelju dana.

Američki državni sekretar objašnjava da se dogovor ne odnosi na Islamsku državu, Front el Nusra i druge terorističke grupe. Keri je kazao da su se strane složile da se ženevski pregovori što pre obnove.

"Sa zadovoljstvom mogu da kažem da smo u Minhenu postigli napredak kako na humanitarnom polju tako i na prekida sukoba. Napredak na ova dva fronta ima potencijal da – ako u potpunosti bude primenjen – promeni svakodnevni život sirijskog naroda", kaže američki državni sekretar Džon Keri.

Keri je naglasio da okončanje petogodišnjeg građanskog rata u Siriji neće biti lako. Ono što imamo ovde jesu reči na papiru. A ono što treba da vidimo u narednih nekoliko dana jesu potezi na terenu", rekao je američki državni sekretar.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov kaže da je glavni rezultat sastanka potvrda rezolucije UN o Siriji. Dogovoren je postepeni prekid neprijateljstava i brzo dostavljanje humanitarne pomoći.

"Sada kada smo postigli dogovor o svim ovim problemima, nadam se da opozicija i oni koji kontrolišu različite grupe opozicije neće imati razloga da izbegavaju ispunjavanje svojih obaveza. Kao što je Džon Keri rekao, dogovorili smo se da osnujemo radnu grupu koja će imati sastanak u Ženevi. Kopredsedavaće Rusija i Sjedinjene Američke Države a učestvovaće eksperti. Cilj ove radne grupe je da pomogne Ujedinjenim nacijama i drugim humanitarnim organizacijama da izvršavaju svoje obaveze kada je o civilima reč", ističe ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Lavrov je naveo da postoje razlozi za nadu da je "urađen izuzetan posao". Iako je Keri ocenio da su ruski vazdušni udari u Siriji više usmereni ka opoziciji nego ka teroristima, oba ministra su se saglasila da je neophodno što pre nastaviti mirovne pregovore sirijske opozicije i režima Bašara el Asada.

Diplomatski napori da se zaustavi građanski rat u Siriji nalaze se na raskršću, izjavio je šef nemačke diplomatije, ističući da je neophodno da dođe do "neke vrste napretka" u pregovorima.

"Ukoliko ne uspemo da razbijemo spiralu nasilja i kontranasilja sada, ovaj užasni građanski rat će trajati još duže", kaže nemački šef diplomatije Frank Valter Štajnmajer.

Šef nemačke diplomatije ocenjuje da se "svi koji su potrebni" nalaze na sastanku u Minhenu i da se nada pronalaženju načina da razgovori između sirijske vlade i opozicije uskoro budu obnovljeni.

Mediji prenose i da Rusija neće iskoristiti konferenciju u Minhenu da traži ukidanje sankcija Moskvi zbog sukoba u Ukrajini i ne planira za sada da ukine kontrasankcije, rekao je zamenik ruskog premijera Sergej Prihotko.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво