Читај ми!

Britanija i Francuska pozivaju Rusiju da obustavi napade u Siriji

Apelujući na Moskvu da iskoristi svoj uticaj na sirijskog predsednika Bašara el Asada, kako bi se uspostavio prekid vatre i dostavila humanitarna pomoć ugroženim područjima, Velika Britanija i Francuska su pozvale Rusiju da prekine sa vazdušnim napadima u Siriji.

Uspostavljanje prekida vatre i dostavljanje humanitarne pomoći su zahtevi koje je Moskva odobrila u rezoluciji Saveta bezbednosti UN u decembru.

Ambasador Velike Britanije pri UN Metju Rajkroft podsetio je da će zvaničnici država koje pokušavaju da zaustave sukob u Siriji u četvrtak u Minhenu razgovarati o napretku na tim problemima.

Francuski ambasador pri UN Fransoa Delatr istakao je da je poboljšanje humanitarne situacije "uslov za kredibilne političke pregovare".

"Režim i njegovi saveznici ne mogu da se pretvaraju da pružaju ruku opoziciji dok drugom rukom pokušavaju da ih unište", rekao je Delar.

Kurdski borci su ranije, uz podršku ruskih vazdušnih snaga, krenuli u ofanzivu u severnoj Siriji, u pokušaju da zauzmu vojnu vazduhoplovnu bazu koja je u rukama sirijskih pobunjenika, saopštili su aktivisti i pobunjenici.

AP navodi da su kurdski borci među najefikasnijim snagama koje se bore protiv terorističke organizacije Islamska država, ali da su uglavnom ostali neutralni u konfliktu između Asada i pobunjenika.

Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Velikoj Britaniji saopštila je da je od početka ofanzive 1. februara u provinciji Alepo oko 518 osoba ubijeno, među kojima su 101 civil, 169 pobunjenika i 143 vojnika i pripadnika provladinih snaga.

Najmanje 250.000 ljudi ubijeno je u sukobima koji traju od marta 2011. godine u Siriji, a više miliona je raseljeno.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво