Spremna deklaracija koju će potpisati papa Franja i patrijarh Kiril

Tekst deklaracije, koju će na istorijskom susretu u Havani 12. februara potpisati papa Franja i poglavar Ruske pravoslavne crkve patrijarh Kiril, već je spreman i njegov sadržaj biće poznat pre njihovog susreta, izjavio je apostolski nuncij u Rusiji arhiepiskop Ivan Jurkovič.

Deklaraciju su detaljno spremale obe strane i biće objavljena na četiri jezika, rekao je Jurkovič za Tas.

Predsednik Sinoda Ruske pravoslavne crkve za odnose sa javnošću Vladimir Legojda je u Londonu, istupajući na britanskom Kraljevskom institutu za međunarodne odnose, naveo da državne vlasti Rusije nisu učestvovale u pripremi susreta, prenela je Ruska pravoslavna crkva.

Kako navodi Legojda, susret je neophodan zbog zajedničkih akcija u pomoći hrišćanima u zemljama Bliskog istoka.

"Mada među crkvama postoje mnogi nerazrešeni problemi, zaštita hrišćana od genocida zahteva hitne zajedničke napore", istakao je Legojda.

Takođe, portparol Kremlja Dmitrij Peskove izjavio je da Kremlj nije učestvovao u organizaciji susreta.

"To je tema Ruske pravoslavne crkve i međucrkvenog dijaloga", istakao je Peskov.

Poglavari dve najveće hrišćanske crkve razgovaraće o progonu hrišćana na Bliskom istoku i u drugim delovima sveta i potpisati zajedničku deklaraciju, najavljeno je ranije iz Vatikana i Moskve.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 09. feb 2016, 20:34) - anonymous [neregistrovani]

Pitanje

" izjavio je apostolski nuncij u Rusiji arhiepiskop Ivan Jurkovič."

Koliko je meni poznato katolicka crkva nema titulu "arhiepiskop", imaju biskupe i kardinale. Da li je doticni pripadnik katolicke crkve ili grko-katolicke (unijatske)?