Kuba traži ukidanje američkog embarga

Kubanska skupština apelovala je na parlamente zemalja sveta da zatraže bezuslovno povlačenje embarga koji Sjedinjene Američke Države već 46 godina primenjuju prema ovoj zemlji.

Skupština poziva "parlamentarce čitavog sveta da od američke vlade i Kongresa zatraže bezuslovno povlačenje genocidnog embarga i priznaju legitimno i suvereno pravo kubanskog naroda da gradi sopstvenu budućnost", navedeno je u saopštenju koje je izdao kubanski parlament.

Generalna skupština UN će 29. oktobra diskutovati i glasati o usvajanju nacrta rezolucije kojom se konstatuje "neophodnost da se okonča ekonomski, trgovinski i finansijski embargo koji su SAD nametnule Kubi".

Ova rezolucija ne bi bila obavezujuća.

Poslednjih 16 godina UN su usvojile više sličnih rezolucija, a poslednja je usvojena 30. oktobra 2007. godine uz podršku 184 od 192 zemlje članice.

"Američka vlada nije poštovala zahtev međunarodne zajednice i umesto da okonča, još više je zaoštrila genocidnu politiku, pokušavajući da usmrti naš narod glađu i bolestima", navodi se u saopštenju kubanskog parlamenta koje prenosi italijanska novinska agencija ANSA.

Ansa navodi da je Kuba od 1962. godine zbog embarga pretrpela gubitke od 93 milijarde dolara, a vlasti u Havani tvrde da je samo u 2007. godini gubitak iznosio 3,776 miliona dolara.

broj komentara 2 pošalji komentar
(sreda, 15. okt 2008, 01:10) - anonymous [neregistrovani]

Nasilje nad jadnim narodom

Sto s jedno ne zemlje koje su pod sankcijama natamerike i koje su bile i bombardovane i pod sankcijama da se razracunaju vec jednom i skrse americku dominaciju i silu!!!

(utorak, 14. okt 2008, 15:51) - NIkola [neregistrovani]

Nemoguce

Mislm da je nemoguce da se Kubi ukida embargo. Tacno znog toga jer medjunarodni bankari koji su finansirali kubanski "narodnu i spontano" revoluciju, ne daju da Kuba normalno trguje i mozda da i plati spoljni dug jer tim bankarima ne treba novac (papir) vec njima treba da KUba ostane siromasna sve dok ne pocne tranzicija i potom privatizacija. Samo tako ti bankari mogu da reklamiraju rudnike, zemlju i zgrde u Kubi. koje je Fidel Kastro postavio kao "garancija" za dobivanje kredita za vreme revolucije. Tako da ili tranzicija i privatizacija (smesnim cenama) ili nastavlja se embargo.