Kontroverze oko Kundere

Češki književnik Milan Kundera oštro je negirao tvrdnju istoričara da je 1950. prijavio tadašnjoj čehoslovačkoj tajnoj policiji pilota i agenta Miroslava Dvoržačeka, kako su ranije agencije prenele. Slavno ime pisca našlo se u izveštaju Instituta za istraživanje totalitarnih režima.

Ovu vest objavili su češki mediji, posle izveštaja Instituta za istraživanje totalitarnih režiima.

Poznati pisac, koji inače ne daje izjave za medije, rekao je u telefonskom razgovoru za novinsku agenciju ČTK da je vest da je bio potkazivač tajne policije lažna.

"Potpuno sam zatečen nečim što nisam očekivao, o čemu još juče ništa nisam znao i što se nije dogodilo", rekao je Kundera (79).

Slavni pisac je kazao i da zna da je njegovo ime navedeno u izveštaju Instituta za istraživanje totalitarnih režima, ali da je za njega misterija kako se ono tamo našlo.

Prema dokumentu, Kundera je odao policiji da se u studentskom domu Kolonka, skriva bivši student vazduhoplovne vojne akademije Miroslav Dvoržaček, koji je 1949. pobegao u Zapadnu Nemačku, posle čega se kao agent čehoslovačke vlade u egzilu dva puta vraćao u domovinu.

Tokom drugog boravka, Dvoržačeka je uhvatila tajna policija i osudila ga na 22 godine zatvora, prenose češki mediji.

Dvoržaček, koji danas živi u Švedskoj, oslobođen je 14 godina kasnije, 1963, kada je Kundera objavio zbirku priča "Smešne ljubavi", sve vreme je verovao da ga je odala njegova i Kunderina zajednička drugarica koju je tada tajno posetio u studentskom domu.

Kundera je ocenio da je objavljivanje vesti da je bio doušnik policije "atentat na autora" upravo na dan kada se otvara Sajam knjiga u Frankfurtu.

Na pitanje da li je 1950. imao kontakte sa Službom bezbednosti, Kundera je rekao da je to "potpuna laž", kao i da je sam bio pod nadzorom, ali tek 1960,ih

Kundera je početkom 1950-ih bio samo "nepoznati student", a u narednoj deceniji napustio svoja komunistička ubeđenja i prešao na stranu reformatora.

Posle sloma Praškog proleća u avgustu 1968. Kunderi je zabranjena svaka politička aktivnost.

Autor je romana "Šala", "Život je drugde", "Oproštajni valcer", "Nepodnošljiva lakoća postojanja" i drugih, emigrirao je 1975. u Francusku gde je postao pisac svetskog glasa.

Iz arhiva Službe tajne bezbednosti

Institut za studije totalitarnih režima je nekoliko meseci razmotavao zamršeni slučaj na osnovu do sada nepoznatih dokumenata iz arhiva čehoslovačke Službe tajne bezbednosti.

Prema dokumentima iz arhiva STB Kundera je kao 21- godišnji student praške filmske akademije FAMU prijavio policiji da će kod njegove poznanice Ive Militkove u studentskom domu prespavati Dvoržaček, pilot koji je 1948. godine pobegao od komunista na Zapadi uključio se kao agent u obaveštajne antikomunističke aktivnosti čehoslovačke vlade u egzilu, uz podršku SAD.

Policija je Dvoržačeka zaista tada uhapsila u studentskom domu, za dlaku je izbegao smrtnu kaznu, a osuđen je na 22 godine zatvora, od čega je izdržao 14 godina na prinudnom radu u rudnicima uranijuma u Jahimovu, gde je režim slao političke zatvorenike.

Dvoržaček je posle sovjetske okupacije Čehoslovačke 1968. godine ponovo pobegao na Zapad i danas živi u Švedskoj.

Prvorazredna senzacija 

U Češkoj je ta vest izazvala prvorazrednu senzaciju, jer do sada na Kunderu nije pala senka sumnje da bi mogao da odaje protivnike režima i disidente, bez obzira što je poznata njegova komunistička prošlost.

Iako je poznato da je on u mladosti bio vatreni i gorljivi komunista, očaran Staljinovim Sovjetskim Savezom, vremenom je prešao u krug disidenata, a njegove knjige dospele na indekszabranjenih.

Čehoslovački režim mu je 1979. godine oduzeo državljanstvo,  Kundera je otišao u egzil u Pariz i u domovinu se vraća samo inkongnito.

Ta tema, kao i moć i način na koji totalitarni režimi manipulišu običnim čovekom provlači se kroz njegovo delo, a češka literarna kritika veruje da će ta davna afera na novi način osvetliti tumačenja celog Kunderinog literarnog opusa.

Milan Kundera ranije danas nije odgovorio na molbe čeških medija da komentariše tu navodnu tamnu epizodu iz svog života, budući da češkim novinarima ne daje intervjue, a u domovinu posle plišane revolucije dolazi samo inkognito.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво