Kriza u Ukrajini

Vlada Ukrajine ignoriše ukaz predsednika Viktora Juščenka o stupanju na snagu odluke Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu o izdvajanju sredstava za vanredne izbore, javili su ruski mediji iz Kijeva.

Premijerka Julija Timošenko je protiv održavanja vanrednih izbora, a pres služba ukrajinske Vlade je saopštila da Kabinet "nije planirao i ne planira da sprovodi bilo kakve vanredne sednice, a planske redovne sednice održavaju se, po pravilu, sredom".

Kako je prenela ruska državna novinska agencija Itar-Tas, predsednik Juščenko je danas obavezao vladu Timošenkove da do večeras izdvoji Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) sredstva iz rezervenog fonda za vanredne izbore, koje je zakazao za 7. decembar.

CIK je procenio da će za izbore biti potrebno oko 80 miliona dolara.

Timošenkova je u nedelju uveče rekla da se kategorički protivi raspuštanju Parlamenta i prevremenim izborima.

"Novi izbori, to je bezumlje. Znam da ih neće biti", rekla je ukrajinska premijerka za televiziju Inter.

Bivši predsednik vlade i lider najveće opozicione Partije regiona Viktor Janukovič izjavio je, međutim, da izbori treba da se održe.

"Mi nismo podržavali ideju sprovođenja prevremenih izbora, ali je sukobljavanje na najvišemo nivou vlasti dostiglo granicu, koja može da isporovocira ozbiljni konflikt sa uvlačenjem u njega građana naše zemlje", rekao je Janukovič, a preneo je Itar-Tas.

"U zemlji vlada haos, ne rade državni mehanizmi koji treba da osiguraju stabilnost u društvu", rekao je on, dodajući da u takvoj situaciji izbori treba da se održe i da je svima potrebna stabilnost.

Juščenko je 9. oktobra potpisao ukaz o raspustanju Vrhovne rade (skupštine) i sprovođenju vanrednih izbora zbog nepostojanja parlamentarne većine.

Vladajuća "narandžasta" koalicija raspala se pošto je blok premijerke Julije Timošenko glasao zajedno sa opozicionom Partijom regiona za zakone kojima se smanjuju ovlašćenja predsednika.

broj komentara 0 pošalji komentar