Mugabe podriva sporazum sa opozicijom

Predsednik Zimbabvea Robert Mugabe imenovao je dva potpredsednika svega sat vremena pre nego što je u tu zemlju došao bivši južnoafrički predsednik Taba Mbeki, koji posreduje u sprovođenju sporazuma o podeli vlasti.

Imenovanja su prethodila razgovorima o formiranju kabineta, što je unekoliko dovelo u pitanje sporazum o podeli vlasti u Zimbabveu.  

"Dva potpredsednika su jutros položila zakletvu jer njihovi položaji nisu sporni", rekao je jedan zvaničnik Vlade Zimbabvea.

Opozicioni Pokret za demokratske promene lidera Morgana Cvangiraja je, stoga, izrazio sumnju da će vladajuća partija ZANU-PF praviti kompromise tokom razgovora o formiranju kabineta.

Mbeki je došao u posetu Zimbabveu svega sat vremena nakon što je Mugabe imenovao dva potpredsednika, kako bi, u ulozi posrednika, pomogao sprovođenje sporazuma o podeli vlasti u Zimbabveu. 

Robert Mugabe je ranije uzeo izvestan broj važnih ministarstava, što je razljutilo ljude u Pokretu za demokratske promene.

"Podela vlasti ne može postojati kada jedna stranka kontroliše sva ključna ministarstva", rekao je portparol Pokreta za demokratske promene, Nelson Čamisa.

Pokret za demokratske promene je juče upozorio da će izaći iz vlade nacionalnog jedinstva ukoliko najnovija medijacija ne uspe da okonča „ćorsokak" o tome kako da se podele ključna ministarstva.

Prema vladinom saopštenju objavljenom u subotu, Mugabe je odredio tri ključna ministarstva svojoj partiji - odbranu, unutrašnje poslove (u koje spada i policija) i finansije - što je izazvalo žestoka reagovanja opozicije.

broj komentara 0 pošalji komentar