Novi poredak oligarha u rukama Kremlja

Globalna finansijska kriza uzdrmala čuvene ruske milijardere. Velikom preraspodelom bogatstva upravljaju ruske vlasti. Neki oligarsi trpe velike gubitke, dok će drugi profitirati od pomoći iz državnih fondova. Jedan od najvećih dobitnika, ruska država.

Bankari i investitori kažu da su oligarsi koji su pozajmljivali velike količine novca u dobrim vremenima radi širenja svojih poslovnih imperija, sada izloženi riziku od pada vrednosti svojih firmi na berzama.

Ruski milijarderi su u proteklih pet meseci izgubili oko 230 milijardi dolara, navodi "Moskov tajms" i dodaje da su njihovi gubici četiri puta veći od bogatstva najbogatijeg Amerikanca, Vorena Bafeta.

Jedna od najpoznatijih žrtava krize je Oleg Deripaska (40), koga je magazin "Forbs" u maju proglasio za najbogatijeg Rusa na osnovu njegovih raznovrsnih industrijskih poslovanja i ulaganja.

Deripaska je međutim izgubio više od 16 milijardi dolara i u najkraćem roku je morao da proda akcije dve strane kompanije da bi došao do neophode gotovine za isplatu ogromnih dugova, uključujući 14 milijardi duga kompanije "UC Rusal".

Neki izveštaji sugerišu da je vlasnik Čelzija, Roman Abramovič izgubio više od 20 milijardi dolara, nakon velikih gubitaka njegovih kompanija, železare "Evraz" i rudarske kompanije "Hajlend gold", koja se bavi eksploatacijom nalazišta zlata, prenosi "Moskov tajms".

"Evraz" ima kratkoročni dug od 3,2 milijarde i totalni dug od skoro 10 milijardi dolara.

Aleksej Mordašov, čije je bogatstvo procenjeno na 24,5 milijardi dolara, većinski je vlasnik železare "Severstal", čije akcije su od 16. maja pale za 79 posto.

Najveći gubitnik je Vladimir Lisin, čiji udeo od 85 posto u kompaniji "Novolipetsk stil" vredi 22 milijarde dolara manje. Kompanija je uzela pozajmicu od 3,6 milijardi dolara da bi pokrila dugovanja.

Među dobitnicima u aktuelnoj krizi je magnat industrije metala Mihail Prohorov (43), koji je sakupio 10 milijardi dolara od prodaje imovine pre početka krize i sada kupuje akcije po mnogo nižoj ceni, poput 50 odsto akcija lokalne investicione banke "Renesans kapital".

Analitičari smatraju da će jedan od najvećih dobitnika biti ruska država. Predsednik Dmitrij Medvedev i premijer Vladimir Putin već vode razgovore o tome, ko će da dobije sredstva iz državnih fondova za izlazak iz krize, a oligarsi su već formirali red za dobijanje gotovine.

"Vodiće se velika politička bitka radi dobijanja novca iz državnih rezervi", izjavio je Piter Bun, saradnik londonske Škole za poslovanje i političke nauke.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво