Читај ми!

Zeman: Kad je Staljin mogao sa Zapadom možemo i mi s Asadom

Predsednik Češke Miloš Zeman rekao je da bi Zapad morao da podrži sirijskog predsednika Bašara el Asada i uđe u savez s njim protiv Islamske države kao što su svojevremeno zapadni državnici sklopili savez sa sovjetskim liderom Josifom Staljinom u borbi protiv Hitlera.

Češki predsednik podseća da se Bašar el Asad bori protiv Islamske države , kao i Zapad.

"Bašar el Asad se bori protiv Islamske države. Slično kao što je Staljin sklopio savezništvo sa zapadnim saveznicima 1941. godine, mislim da nemamo izbor i da moramo da se povežemo i sa čovekom koga kritikujemo zbog kršenja ljudskih prava, koji se, međutim, bori protiv istog neprijatelja kao i mi", rekao je češki predsednik u redovnom intervjuu za češki tabloid Blesk.

Zeman je ponovio da je uz rešenje sukoba u Siriji najrazumnije izbeglički talas zaustavljati već na granicama Evrope i vraćati ih u prve bezbedne zemlje u koje su izbeglice ušle, među koje, kako je naglasio, spada i Turska, ali da pošto nisu tamo zatražile azil, već su nastavile dalje, izvršile su krivično delo.

"Pitam se ponekad da li Italija i Grčka uopšte imaju armiju? Zato što kada bi imali armiju ne bi bilo ništa jednostavnije nego da armija obezbeđuje centre za registraciju izbeglica", rekao je Zeman i kritikovao Grčku što pušta izbeglice dalje na Balkan.

Češki predsednik izjavio je takođe da se nakon novogodišnjih napada na žene u Kelnu i nekim drugim evropskim gradovima plaši za bezbednost svoje ćerke koja je već izvesno vreme u Londonu i čeka da je prime na studije u Skandinaviji.

"Mene povremeno optužuju za kritiku islama. Prema Kuranu, muškarac ima pravo da tuče svoju ženu. Kada je svedok pred sudom, njeno svedočenje ima težinu polovine svedočenja muškarca. Neka muslimani imaju svoju kulturu u svojim zemljama ali neka je ne prenose ovamo. Kao što se videlo u Kelnu", rekao je češki predsednik.

Zeman je ponovio svoju tezu da integracija muslimanskih zajednica u Evropi nije moguća i da i on spada u onu ogromnu većinu Čeha koji se plaše izbeglica.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво