Fotografije Kima Džonga Ila stare

Fotografije severnokorejskog lidera Kima Džonga Ila objavljene u subotu verovatno su snimljene pre više od dva meseca i pre navodnog šloga koji je doživeo taj političar, javili su južnokorejski mediji.

Spomenute fotografije, objavljene u subotu na državnoj televiziji Severne Koreje, prve su prikazane u poslednja dva meseca, od kada lider te zemlje nije viđen u javnosti.

Na njima se vidi Kim, u dobrom zdravstvenom stanju i sa naočarima za sunce, na smotri jedne ženske vojne jedinice.

Objavljivanjem fotografija, Pjongjang je želeo da prekine špekulacije o zdravlju severnokorejskog lidera koje su počele da se šire posle izveštaja američkih i južnokorejskih obaveštajnih službi da je Kim doživeo šlog u avgustu.

Međutim južnokorejski mediji, pozivajući se na stručnjaka za hortikulturu sa seulskog Nacionalnog univerziteta, ocenjuju da je fotografije verovatno snimljene u julu ili u avgustu jer zelenilo u pozadini uopšte nema požutelog lišća karakterističnog za oktobar.

Podaci o zdravlju severnokorejskog lidera se smatraju državnom tajnom.

Kim se u septembru nije pojavio na vojnoj paradi organizovanoj zbog proslave 60. godišnjice državnosti Severne Koreje, a ni u petak nije bio prisutan na godišnjici vladajuće Radničke partije Koreje, iako su državni mediji prethodne sedmice bili objavili da je uživo gledao jednu fudbalsku utakmicu.

broj komentara 0 pošalji komentar