Bušovo priznanje Kosova, nepoštovanje UN

Predsednik SAD Džordž Buš pokazao je prezir prema međunarodnim institucijama kada je, bez rezolucije Saveta bezbednosti UN, ishitreno priznao nezavisnost Kosova, piše "Boston glob".

Generalna skupština UN podržala je zahtev Srbije da Međunarodni sud pravde u Hagu iznese mišljenje o legalnosti secesije Kosova od Srbije, a tada su SAD bile samo jedna od šest država koje su glasale protiv tog zahteva, podseća "Boston glob".

"Za postojeći negativan stav sveta o Americi u velikoj meri je kriv Buš i njegovo nepoštovanje međunarodnih institucija i legitimiteta koje one mogu da pruže. Međunarodne institucije imaju razlog da se na isti način odnose prema Bušovim odlukama", ističe američki list.

"Boston glob" ocenjuje da "postoje razlozi za nezavisnost Kosova", ali i da "nema ništa manje razloga za nezavisnost Južne Osetije i Abhazije, Tibeta, Tajvana, Kurdistana i tamilskih regiona u Šri Lanki".

"Međunarodni legitimitet je alternativa rešavanju ovih slučajeva nasiljem. Nadamo se da novi američki predsednik neće morati ponovo da uči ovu lekciju", navodi list.

Prezir prema međunarodnim institucijama Buš je pokazao i u slučaju Iraka, koji su američke snage okupirale bez rezolucije Saveta bezbednosti UN.

Američki predsednik je, takođe, odbacio i Protokol iz Kjotoa o klimatskim promenama, povukao se iz Sporazuma o antibalističkim raketama, iz 1972. godine i odbacio Međunarodni krivični sud.

"Buš je u februaru doneo ishitrenu odluku da prizna nezavisnost Kosova, uprkos tome što Savet bezbednosti UN nije doneo rezoluciju. Rusija se pozvala na taj presedan kada je, posle avgustovskog rata sa Gruzijom, priznala nezavisnost Južne Osetije i Abhazije", naveo je autor uvodnika u "Boston globu" zaključujući da je to "lekcija koju će naredni američki predsednik imati na umu".

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво