Ministri EU o krizi, Rusiji i Gruziji

Savet ministara EU raspravljao je danas u Luksemburgu o odnosima s Rusijom i Gruzijom i o Belorusiji. Finansijska kriza ostaje u fokusu. Bez rasprave o Srbiji.

Evropski ministri su razmotrili mogućnost da se što pre pokrenu pregovori o novom važnom sporazumu o "strategijskom partnerstvu" s Rusijom, koji će zajemčiti i bezbednost ruskih isporuka nafte i gasa Evropi, kao i stvaranje "zajedničkog ekonomskog prostora", što je, u svojstvu predsedavajućeg EU najavio francuski predsednik Nikola Sarkozi.

Dogovoreno je da se kroz pregovore s Moldavijom sklopi mnogo ambiciozniji sporazum od sadašnjeg ugovora o partnerstvu i saradnji, koji bi vodio liberalizaciji trgovine, olakšicama i ukidanju evropskih viza za moldavske državljane.

EU je veoma zainteresovana da se reši spor oko oblasti Pridnjestrovlja (Transnistrije), između Moldovije i Rusije.

Ministri EU su, prema izvorima sa zasedanja, mahom bili za to da se u odnosima s Rusijom i dalje postupa oprezno zbog rešavanja gruzijske krize i ocenjeno je da bi pregovori EU-Rusija mogli početi tek u novembru, iako su Italija i Finska, pa i Francuska i Nemačka, pored ostalih, za to da se to da se proces ubrza.

O tome će u sredu i četvrtak podrobno razgovarati i šefovi država ili vlada

Da podsetimo, pre nekoliko dana je u Evijanu francuski predsednik Nikola Sarkozi podržao predlog ruskog kolege Dmitrija Medvedeva o uspostavljanju novog "pakta bezbednosti" u Evropi.

Lukašenko može da putuje u EU

Evropska unija je ukinula na šest meseci zabranu putovanja u zemlje Unije predsedniku Belorusije Aleksandru Lukašenku i drugim beloruskim zvaničnicima zbog puštanju na slobodu političkih zatvorenika, ali je imovina najviših beloruskih funkcionera u Evropi ostala i dalje zamrznuta, a na listu zabrane putovanja dodala je novo ime.

"Ukinuli smo zabranu putovanja na šest meseci, osim onima koji su upleteni u nestanak političkih zatvorenika", izjavio je jedan neimenovani diplomata posle sastanka ministara spoljnih poslova EU u Luksemburgu, javlja Rojters.

Nije, međutim, jasno koliko će od ukupno 41 beloruskog funkcionera biti skinuto sa "crne liste" zabrane putovanja koju su EU uvele protiv Belorusije 2006.godine pošto su optužile Lukašenka da je te godine namestio da bude reizabran za šefa države.

Odmrzavanje Privremenog sporazuma sa Srbijom nije tema današnjeg sastanka šefova Unije. Međutim, ne isključuje se da se narednih dana na dnevnom redu nađe Zapadni Balkan i Srbija.

broj komentara 4 pošalji komentar
(utorak, 14. okt 2008, 09:32) - anonymous Mihail Rusija [neregistrovani]

Smesni su

Potpuno slazem sa svom sunarodnikom, koji misli da EU nema nikakvog uticaja na dogadjaji u bivsem Sovetskom Savezu. Oni nemaju slogi oko svog Ustava, svadjaju medjusobno po ekonomskim pitanjima, ne mogu prineti nijednog resavanja o svojej buducnosti bez dugih diskusija. Nemocni su i smesni!

(utorak, 14. okt 2008, 00:35) - anonymousUK [neregistrovani]

Сербия и Россия forever

Long live Russia and Serbia

(ponedeljak, 13. okt 2008, 18:12) - anonymous [neregistrovani]

Сербия и Россия forever

Hello Serbia, brothers! Greeting from Russia!
I'd like to tell you some words abour it.
I'm laughing! EU is so stupid (I hope, that this word will not be a reason not to show my letter lol)
It's a pitty, that EU don't have it's own political line. They are colonies of USA. And we russians were laughing very long when EU told, that they want to make different sanctions to Russia lol:)))))). It is so funny, espesialy when everybody understand, that EU get everything from Russia. They even fly to the space on russian rockets lol:)))) Oh, "europian sanctions to Russia" was the main joke in Russia during all september lol:))))
And it is also so funny to hear the words about democracy, or freedome, of human rights from USA or EU after their bombing Iraq, Yougoslavia, Serbia, Kosovo and so on. And we, russian, of course were shocked, when europian mass media showed only lie about the war in South Osetia. So, today people from all over the world are laughing at them, at their words about democracy and freedome of word!

(ponedeljak, 13. okt 2008, 17:39) - anonymous [neregistrovani]

'Ајмо, још један Нобел за овај сто!

Вероватно ће догодине дати Нобелову награду Михаилу Сакашвилију, што ће бити још један аргумент да је ЕУ у праву. Смешни су, ал' имају батину, ал' ни то није вечно...