Ministri EU o krizi, Rusiji i Gruziji

Savet ministara EU raspravljao je danas u Luksemburgu o odnosima s Rusijom i Gruzijom i o Belorusiji. Finansijska kriza ostaje u fokusu. Bez rasprave o Srbiji.

Evropski ministri su razmotrili mogućnost da se što pre pokrenu pregovori o novom važnom sporazumu o "strategijskom partnerstvu" s Rusijom, koji će zajemčiti i bezbednost ruskih isporuka nafte i gasa Evropi, kao i stvaranje "zajedničkog ekonomskog prostora", što je, u svojstvu predsedavajućeg EU najavio francuski predsednik Nikola Sarkozi.

Dogovoreno je da se kroz pregovore s Moldavijom sklopi mnogo ambiciozniji sporazum od sadašnjeg ugovora o partnerstvu i saradnji, koji bi vodio liberalizaciji trgovine, olakšicama i ukidanju evropskih viza za moldavske državljane.

EU je veoma zainteresovana da se reši spor oko oblasti Pridnjestrovlja (Transnistrije), između Moldovije i Rusije.

Ministri EU su, prema izvorima sa zasedanja, mahom bili za to da se u odnosima s Rusijom i dalje postupa oprezno zbog rešavanja gruzijske krize i ocenjeno je da bi pregovori EU-Rusija mogli početi tek u novembru, iako su Italija i Finska, pa i Francuska i Nemačka, pored ostalih, za to da se to da se proces ubrza.

O tome će u sredu i četvrtak podrobno razgovarati i šefovi država ili vlada

Da podsetimo, pre nekoliko dana je u Evijanu francuski predsednik Nikola Sarkozi podržao predlog ruskog kolege Dmitrija Medvedeva o uspostavljanju novog "pakta bezbednosti" u Evropi.

Lukašenko može da putuje u EU

Evropska unija je ukinula na šest meseci zabranu putovanja u zemlje Unije predsedniku Belorusije Aleksandru Lukašenku i drugim beloruskim zvaničnicima zbog puštanju na slobodu političkih zatvorenika, ali je imovina najviših beloruskih funkcionera u Evropi ostala i dalje zamrznuta, a na listu zabrane putovanja dodala je novo ime.

"Ukinuli smo zabranu putovanja na šest meseci, osim onima koji su upleteni u nestanak političkih zatvorenika", izjavio je jedan neimenovani diplomata posle sastanka ministara spoljnih poslova EU u Luksemburgu, javlja Rojters.

Nije, međutim, jasno koliko će od ukupno 41 beloruskog funkcionera biti skinuto sa "crne liste" zabrane putovanja koju su EU uvele protiv Belorusije 2006.godine pošto su optužile Lukašenka da je te godine namestio da bude reizabran za šefa države.

Odmrzavanje Privremenog sporazuma sa Srbijom nije tema današnjeg sastanka šefova Unije. Međutim, ne isključuje se da se narednih dana na dnevnom redu nađe Zapadni Balkan i Srbija.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво