Iza nasilja nad ženama stoji Islamska država?

Analitičari i diplomatski zvaničnici u Evropskoj uniji smatraju da će po imigracionu politiku EU biti poražavajuće ako se ispostave kao tačne naznake nemačkih vlasti i evropskih obaveštajnih izvora da je nasilje izbeglica nad ženama za Novu godinu u Nemačkoj dobrim delom podstakla Islamska država.

Ako bi se tvrdnje analitičara potvrdile, to bi značilo da su među izbeglicama "arapskog i severnoafričkog porekla", koji su pljačkali i seksualno napastvovali žene i devojke u Kelnu i još nekim gradovima, bili pripadnici ili pomagači terorističke Islamske države koji su ubačeni u talas migranata pristiglih u Evropu.

Ministar policije Severne Rajne Vestfalije Ralf Jeger potvrdio je da izveštaji policije i svedoka u Kelnu "pokazuju da su napadači, praktično u potpunosti bili imigranti... arapskog ili severnoafričkog porekla".

Zvaničnici Evropske komisije rekli su da istrage nemačkih vlasti treba da daju odgovore na to ko su tačno bili nasilnici i da li su to učinili po nečijem uputstvu ili naređenju.

Za sada, evropski zvaničnici smatraju da događaji u Nemačkoj, Švedskoj i još nekim članicama EU, ne treba da dovedu do drastičnog zaokreta u zaštiti spoljnih granica EU.

Predsednik Komisije Žan-Kloda Junkera rekao je nemačkoj televiziji RTL da "imigracija ne sme izmeniti evropske vrednosti".

"Evropa je odlučna da ostane ono što jeste", naglasio je Junker koji će se u sredu u Nemačkoj sastati s kancelarkom Angelom Merkel.

Povodom zahteva Češke i Slovačke za hitnim vanrednim sastankom na vrhu EU za zaustavljanje priliva migranata, predstavnici Evropske komisije su naglasili da je za to nadležan jedino Savet ministara, te da su lideri EU u decembru odlučili da se snažno zaštite spoljne granice Unije i uvede moćna evropska granična i pomorska straža.

Evropski zvaničnici nisu komentarisali navode da su nemački mediji i policija nekoliko dana skrivali od javnosti seksualne napade u Kelnu.

Šef kelnske policije Volfgang Albers je, za sada, jedini visoki funkcioner koji je platio cenu za to što je policija zakazala u osujećivanju napada.

Pritisak na kancelarku Angelu Merkel je porastao i ona je podržala usvajanje novog zakona po kojem će proterani biti i migranti koji budu uslovno osuđeni za sitnije prestupe.

Nemački ministar pravosuđa Hajko Mas rekao je da ima saznanja da su napadi "bili planirani i usaglašeni", a zapadnoevropski mediji su preneli naznake obaveštajnih izvora da je iza toga bar delom mogla stajati teroristička Islamska država.

Analitičari više listova i internet portala u EU su, zbog načina masovnog okupljanja i grupnog nasrtaja napasnika na žene, skloni zaključku da su nasilnici imali smernice Islamske države.

Nemački list Bild je objavio da su neki čak imali pisana uputstva na nemačkom i arapskom šta da govore devojkama prilikom napada, u čemu analitičari prepoznaju metode Islamske države za destabilizaciju i podelu evropskih društava.

Takav teror Islamska država sprovodi i na teritoriji kojom vlada u Iraku i Siriji, a seksualno nasilje primenjuje posebno protiv neislamskih ili "neposlušnih" muslimanskih etničkih zajednica, poput šiita.

Poseban primer je seksualno ropstvo i prodaja jazidskih žena i devojaka, koje izlažu kao stoku na sajmovima i prevoze autobusima pod stražom, kako je to u reportaži opisao novinar Njujork tajmsa.

Otud analitičari na događaje u Kelnu gledaju kao na novu taktiku Islamske države da zada udarac evropskom načinu života i vrednostima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво