Šulc: Varšava sprovodi putinizaciju evropske politike

Šef Evropskog parlamenta Martin Šulc optužio je novu poljsku vladu konzervativne evroskeptične desnice da dobro Poljske podređuje volji vladajuće stranke Pravo i Pravda.

Politiku kakvu od kraja oktobra vodi Varšava, šef Evropskog parlamenta ocenio je kao "putinizaciju evropske politike", prenela je poljska privatna televizija Polsat.

"To je dirigovana demokratija u stilu politike Putina, opasna putinizacija evropske politike", rekao je Šulc komentarišući postupke vlade premijerke Beate Šidlo i predsednika Andžeja Dude u intervjuu koji će nemački list Frankfurter algemajne cajtung objaviti u nedelju.

Šulc je nemačkom listu izjavio da nova poljska vlada izbornu pobedu tumači kao pravo da podredi dobro države volji vladajuće stranke, partijskim sadržajima i partijskim funkcionerima.

"Cela politička scena od levice do desnice mora jasno da kaže da je takva politika u suprotnosti sa temeljnim evropskim vrednostima", apelovao je Šulc.

Evropski parlament zakazao je za 19. januar debatu o pretnji pravnoj državi, slobodi govora i medija i demokratiji u Poljskoj, a prethodno će 13. januara Evropska komisija raspravljati o izmenama zakona o Ustavnom sudu i javnim medijima, zbog kojih su zvaničnoj Varšavi izrazili zabrinutost i uputili kritike EK, Savet Evrope, OEBS i Ujedinjene nacije.

Poljska premijerka Beata Šidlo je, u intervjuu za današnje izdanje desničarskog lista Naš đenjik, odbacila kritike evropskih zvaničnika i institucija, ocenivši da je Poljska zemlja koja brani vrednosti.

"Mi glasno govorimo i ne stidimo se toga: hrišćanska kultura i društvena nauka (poljske katoličke) crkve moraju da se sprovedu u delo. Ti napadi u stranim medijima, posebno nemačkim, to je pokušaj da se oslabi Poljska i da kao naši prethodnici pristajemo na sve što nam se nametne", rekla je Šidlo.

Provladin nedeljnik Gazeta polska cođenje koji je u novom broju objavio fotomontažu nemačke kancelarke Angele Merkel, predsednika EP Martina Šulca i nemačkog evokomesara Gintera Eteringa kako u nemačkim fašističkim uniformama probijaju rampu na poljskoj granici, organizovao je kampanju "piši u Brisel da je demokratiji u Poljskoj dobro".

Pristalice vladajućih konzervativaca bivšeg premijera Jaroslava Kačinjskog bombarduju već nekoliko dana evroposlanike svih frakcija mejlovima na engleskom, nemačkom, francuskom, španskom i poljskom jeziku u kojima pišu da je sada demokratiji u Poljskoj dobro za razliku od prethodnih osam godina kada je, tvrde, demokratiju ugrožavala liberalna vlada sadašnjeg predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska.

Poslanik Tomas Man iz Evropske narodne partije potvrdio je da je od ljudi sa poljskim imenima i prezimenima dobio čak 1.400 takvih identičnih mejlova.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво