Cvangiraj preti istupanjem iz vlade

Lider zimbabveanske opozicije Morgan Cvangiraj zapretio je da će istupiti iz vlade nacionalnog jedinstva ukoliko šef države Robert Mugabe odbije da prepusti kontrolu nad nekim ključnim ministarstvima.

Cvangiraj je na mitingu u Harareu pred oko 15.000 svojih pristalica oštro kritikovao juče objavljeni zvanični spisak vlade, prema kojem su svi ključni resori, uključujući odbranu, unutrašnje i spoljne poslove, pravosuđe i rudarstvo pripali Mugabeovoj partiji.

Prema tom dokumentu, samo su neki manje važni resori dodeljeni Cvangirajevom Pokretu za demokratske promene, koji je ranije ove godine na izborima osvojio neznatnu parlamentarnu većinu.

Cvangiraj je upozorio da njegova stranka, ukoliko Mugabe ne promeni odluku, nema "pravo da bude deo takvog aranžmana", dodajući da Pokret za demokratske promene, ukoliko Mugabeovoj partiji ZANU-PF pripadne ministarstvo odbrane, mora da dobije ministarstvo policije.

"To nije predmet pregovora", rekao je Cvangiraj, koji je naveo da će nastaviti pregovore u dobroj veri sa međunarodnim posrednikom, bivšim južnoafričkim predsednikom Tabom Mbekijem, ali da to ne znači postizanje "kompromisa samo radi kompromisa".

Mugabeova partija tvrdi da Mbeki treba da pomogne samo u nalaženju rešenja za jedan sporan resor, ministarstvo finansija, a da su sva ostala ministarstva već raspodeljena.

Lokalni mediji preneli su izjavu Mugabeovog portparola Džordža Čarambe, koji je opoziciju optužio da sa "bogatim prijateljima" sa Zapada održava blisko savezništvo koje ugrožava suverenitet Zimbabvea.

Zastoj raspršio nade 

Prema dogovoru o podeli vlasti, koji je uz posredovanje Mbekija potpisan 15. septembra, Pokret za demokratske promene u novoj vladi treba da dobije 16 resora, a Mugabeova partija 15, što odražava i ishod martovskih parlamentarnih izbora.

Dogovor je predviđao da Mugabe ostane šef države i kabineta, dok bi Cvangiraj bio premijer i predsedavao sednicama saveta ministara kojima Mugabe ne bi prisustvovao.

Zastoj u primeni sporazuma i formiranju vlade raspršio je, međutim, nade da bi priliv stranog kapitala mogao uskoro da ublaži sve težu ekonomsku krizu u Zimbabveu.

Zbog ekonomskog kolapsa i godišnje stope inflacije koja premašuje 230 miliona procenata stanovnici Zimbabvea se suočavaju i sa sve većom nestašicom hrane, lekova, goriva, struje i vode.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво