Merkel: Debata o integrisanju migranata

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da bi Nemačka morala da povede otvorenu debatu o načinu integrisanja pridošlica.

Merkelova je to rekla nakon što je policija identifikovala 16 osoba osumnjičenih za seksulane napade, silovanja i pljačkanja žena u nekoliko većih gradova u novogodišnjoj noći.

Građani imaju prava da pokrenu ozbiljna pitanja, istakla je Merkel, obećavši odlučnu akciju.

"Moramo da ponovo razgovaramo i o kulturnim osnovama naše koegzistencije", kazala je ona.

Merkelova je rekla da je dobro da su ti napadi pokazali da u nekim delovima postoji prezir prema ženama, prenela je agencija AFP.

"Tome se moramo odlučno suprotstaviti", naglasila je Merkelova, dodajući da ne veruje da su to izolovani slučajevi.

Nemački listovi su danas objavili, pozivajući se na interni policijski izveštaj, da policajci nisu mogli da se izbore sa tolikim obimom napada u novogodišnjoj noći.

"Policajci nisu mogli da spreče sve te slučajeve, napade i krivična dela - bilo ih je toliko mnogo u isto vreme", navodi se u policijskom izveštaju.

Oko 90 žena prijavilo je da su ih u noći između 31. decembra i 1. januara u blizini glavne železničke stanice u Kelnu opljačkali, pretili i seksualno ih maltretirali mladići, uglavnom pod uticajem alkohola.

Šef policije u Kelnu je izjavio da su počinioci bili "arapskog ili severnoafričkog porekla", što je podstaklo desničarske organizacije da kritikuju vladu u Berlinu zbog toga što otvorenih ruku prihvata izbeglice.

Policija navodi da je do incidenta tokom novogodišnje noći došlo kad se oko 1.000 muškaraca podelilo u grupice dok su policajci evakuisali trg u blizini železničke stanice kako bi sprečili bacanje pirotehničkih sredstava sa visine u masu ljudi.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво