Poljska neće primati mlade muškarce među migrantima

Ispunićemo svoju obavezu i primiti oko 7.000 izbeglica u okviru programa relokacije izbeglica u EU, ali neće biti mesta za mlade muškarce među migrantima, poručuju poljski zvaničnici.

Premijerka Beata Šidlo je na konferenciji za novinare u Radomu da ova vlada ispunjava obaveze koje je preuzela prethodna vlada.

"U ovom momentu spremni smo da primimo 100 izbeglica. Pre svega želimo da mi odlučujemo o tome koga ćemo primiti. Poljska tu postavlja svoje uslove", rekla je Šidlo.

Poljska će za dve godine u okviru projekta izmeštanja izbeglica iz kampova u Grčkoj i Italiji u druge zemlje EU, primiti 7.000 izbeglica, a najveći broj njih u Poljsku će stići 2017. godine.

Potpredsednik vlade i ministar kulture Pjotr Glinjski je naveo da će Poljska primati izbeglice, ali ne i ekonomske migrante.

"Želimo da pomognemo ratnim izbeglicama, ženama, deci, starim ljudima. Ne vidimo razlog da se u Poljskoj nađu mladi muškarci, oni kakvi su akteri izgreda u Kelnu", rekao je Glinjski poljskoj televiziji TVN24.

U novogodišnjoj noći grupe Afrikanaca i Arapa napale su, silovale i opljačkale žene u nemačkim gradovima, pre svega Kelnu, zbog čega je podneseno najmanje 90 kriičnih prijava.

Nakon tog događaja, ministar unutrašnjih poslova i administracije Poljske Marijuš Blaščak najavio je temeljniju i rigorozniju kontrolu izbeglica.

"Mi idemo drugačijim putem. Ja garantujem, garantuje vlada premijerke Beate Šidlo, garantuje stranka Pravo i Pravda da mi nećemo izložiti Poljake opasnosti. Temeljno ćemo proveravati ko treba da dođe u našu zemlju", rekao je Balščak za javni televizijski servis TVP info.

Kako je rekao, neće se dozvoliti da se ono što se dešavalo u Kelnu i Hamburgu dogodi u poljskim gradovima.

"Ti napadi Arapa na žene u Nemačkoj, to je nedopustivo. To ne sme da se ponovi u Poljskoj", naveo je Balščak.

Dodao je da će vlada Poljske zbog obavezujućih zakona i odluka EU u 2016. i 2017. godini morati da primi oko 7.000 izbeglica iz kampova u Grčkoj i Italiji, a da će većina njih u Poljsku stići naredne godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво