Zajednička poslanica pravoslavnih crkava

Poglavari i predstavnici svih 14 pomesnih pravoslavnih crkava služili su danas svetu arhijerejsku liturgiju u Istanbulu. Zajedničkom poslanicom pozvali su na širenje ljubavi i uvažavanje svakog čoveka.

Zajednička liturgija, kojoj su prisustvovali i predstavnici rimokatoličke i protestantskih crkava, služena je u patrijaršijskom hramu Carigradske patrijaršije svetog Đorđa na Fanaru u Istanbulu.

U poslanici na četiri strane, pročitanoj posle liturgije, navodi se da su se crkve sastale "povodom proglašenja ove godine za godinu apostola naroda Pavla" i da su s "bratskom ljubavlju razmotrili pitanja koja obespokojuju pravoslavnu crkvu".

U poslanici piše da "pravoslavlje želi da uklanja unutrašnje protivrečnosti i teškoće koje za osnovu imaju nacionalizam, etnofiletizam ili ideologije".

"U svojoj misionarskoj misiji pravoslavlje ne primenjuje agresivnost, ma koje vidove prozelitizma, već ljubav, smirenost i uvažavanje svakog čoveka i kulturne osobenosti naroda. U tome će svaka crkva uvažavati kanonski poredak", saglasili su se predstavnici crkava.

U poslanici je ukazano i da nacionalističke, rasne, ideološke i religijske protivrečnosti u svetu predstavljaju opasnost za ontološko jedinstvo ljudskog roda i za svezu čoveka sa onim što je Bog stvorio".

Pravoslavne crkve upozorile su na "provaliju između bogatih i siromašnih u svetu", na opasnost zloupotrebe naučnih istraživanja, a naglašeno je i da "ekonomski i tehnički progres ne treba da uništavaju čovekovu prirodnu sredinu i iscrpljuju prirodne resurse".

Srpsku pravoslavnu crkvu na skupu u Istanbulu prestavlja mitropolit Amfilohije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво