ID proizvodi oružje za obaranje aviona?

Teroristi Islamske države mogu da proizvode oružje koje bi moglo da obara putničke i vojne avione, javlja televizija "Skaj njuz".

Kako se navodi, stručnjaci i naučnici koji rade za ID u gradu Raki uspeli su da proizvedu improvizovane toplotne akumulatore za rakete tipa "zemlja–vazduh".

Oni na taj način mogu da modernizuju hiljade raketa za koje su zapadne vlasti tvrdile da su zastarele, prenosi Sputnjik.

Istovremeno, teroristi će te rakete moći da opreme termičkim navođenjem što bi povećalo njihovu preciznost na 99 odsto, ističe Skaj njuz.

I list Indipendent piše da su teroristi odavno imali pristup tim zastarelim raketama, ali da, međutim, nisu imali neophodnu tehnologiju kako bi ih koristili.

Uporedo sa time, teroristi su sproveli testiranje automobila sa daljinskim navođenjem, koji bi bio korišćen za terorističke napade.

Automobil bi bio napunjen eksplozivom i kontrolisan daljinskim upravljačem, dok bi za volanom sedela lutka.

ID preti uništenjem saudijskih zatvora sa džihadistima 

Islamska država je zapretila da će uništiti zatvore u Saudijskoj Arabiji u kojima se iza rešetaka nalaze džihadisti, nakon što je Rijad pogubio 47 osoba, među kojima 43 osuđena pripadnika Al Kaide. 

Džihadistička organizacija, koja je preuzela odgovornost za napade u Saudijskoj Arabiji i intenzivirala operacije u susednom Jemenu, precizirala je da će joj se na meti naći zatvori El Hair i Tarfija gde se nalaze mnogi podržavaoci Al Kaide i ID, preneo je Rojters.

"Islamska država uvek nastoji da oslobodi zarobljenike, ali procenjujemo da se pitanje zarobljenika neće okončati osim ako se ne iskoreni vladavina tirana i njihovi zatvori ne sravne sa zemljom", navodi se u tekstu koji je ID objavila na internetu.

Iako su ID i Al Kaida rivali koji jedni druge osuđuju na ideološkim osnovama, ujedinjeni su u neprijateljstvu prema Saudijskoj Arabiji, koja ih je obe proglasila za terorističke grupe i iza rešetaka stavila hiljade njihovih podržavalaca, navodi britanska agencija.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво