Severna Koreja izvela probu hidrogenske bombe?

Severna Koreja je saopštila da je izvela probu hidrogenske bombe, što bi, ako se potvrdi kao tačno, predstavljalo veliki korak u unapređenju nuklearnog arsenala te zemlje. Američke i japanske seizmološke službe registrovale su potres jačine 5,1 stepen, oko mesta gde su se ranije izvodile nuklearne probe. Zakazan hitan sastanak Saveta bezbednosti UN.

Na državnoj televiziji je objavljeno da je Pjongjang izveo probu "minijaturne" H-bombe, podignuvši time "nuklearnu moć zemlje na sledeći nivo" i obezbedivši oružje za odbranu od SAD i drugih neprijatelja.

U saopštenju se dodaje da je proba bila "savršeno uspešna", a vest o tome proslavljena je na ulicama Pjongjanga.

Veliki broj ljudi okupio se ispred glavne železničke stanice da na velikom ekranu gleda posebne vesti o probi. Mnogi su aplaudirali i klicali kada je TV voditelj saopštio vest.

Severnokorejski lider Kim Džong-Un lično je pre tri nedelje potpisao naredbu kojom se odobrava najnovija nuklearna proba Pjongjanga, poželevši da "2016. godina počne uz gromoglasni odjek eksplozije hidrogenske bombe".

Severnokoreksa televizija je prikazala i drugu naredbu, koja datira od 3. januara, a u kojoj je Kim potpisao svoje konačno odobrenje da test bude izveden 6. januara.

Vlada Južne Koreje oštro je osudila probu hidrogenske bombe, koju Severna Koreja tvrdi da je izvela jutros, i zatražila od te zemlje da "u potpunosti i nepovratno" odustane od nuklearnog oružja i postojećih nuklearnih i raketnih programa. 

Predsednica Južne Koreje Park Guen-hje je izjavila da nuklearna proba predstavlja provokaciju i pretnju životima i budućnosti njene zemlje.

Južna Koreja će se konsultovati sa saveznicima i regionalnim silama kako bi naterali Svernu Koreju da se suoči s posledicama nuklearne probe.

Bezbednosni zvaničnik Tae-jong izjavio je da Pjongjang mora da poštuje rezolucije UN i da potpuno i nepovratno obustavi nuklearni i balistički program.

Premijer Japana Šinzo Abe izjavio je da saopštenje Severne Koreje o probi hidrogenske bombe predstavlja pretnju bezbednosti njegove zemlje i dodao da će preduzeti snažnu akciju i da će raditi s drugim zemljama, SAD, Južnom Korejom, Kinom i Rusijom, kao i sa UN.

"Apsolutno ne možemo to da dozvolimo i snažno osuđujemo" izvođenje probe, rekao je Abe novinarima.

Međutim, posle saopštenja Severne Koreje o nuklearnoj probi, u Japanu nije registrovana radijacija, rekao je portparol vlade u Tokiju.

Ni na jednom od mernih mesta u Japanu nije detektovana radijacija, precizirao je glavni sekretar kabineta Jošihide Suga na konferenciji na novinare, a preneo Rojters.

Postoji mogućnost da Japan predloži Ujedinjenim nacijama razne ekonomske i druge sankcije protiv Severne Koreje u saradnji sa SAD, dodao je on, ali nije izneo više detalja.

Bela kuća je saopštila da prati situaciju i vrši procene u saradnji sa partnerima u regionu.

Stejt departmernt je osudio svako kršenje rezolucija UN i pozvao Severnu Koreju da poštuje svoje obaveze.

Ukoliko bude potvrđeno da je Severna Koreja izvršila probu hidrogenske bombe, to će predstavljati krupno kršenje međunarodnog zakona, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

"Takvi potezi doprinose daljem pogoršanju situacije na Korejskom poluostrvu, na kojem ionako postoji veliki potencijal za vojne i političke konfrontacije ", izjavila je portparolka Ministarstva Marija Zaharova.

Zvanična Moskva se zalaže za diplomatsko rešavanje problema na Korejskom poluostrvu. Rusija takođe poziva sve strane na uzdržanost i da se ne odlučuju na korake koji mogu dovesti do jačanja tenzija u regionu, prenose agencije.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini izjavila je da, ako bude potvrđena vest o probi, to predstavljati "ozbiljno naruđavanje" međunarodnih obaveza te zemlje da ne proizvodi nuklearno oružje i pretnju po mir u regionu.

Prema njenoj oceni, to će takođe biti pretnja "miru i bezbednosti čitavog regiona severoistočne Azije", prenosi Rojters.

I Berlin je najoštrije osuđuje akciju Pjongjanga, saopštio je danas portparol Ministarstva spoljnih poslova Nemačke. On je rekao i da je Ministarstvo pozvalo na razgovor ambasadora Severne Koreje u Berlinu, preneo je Rojters.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, takođe, je osudio probu hidrogenske bombe kao pretnju po međunarodnu bezbednost i pozvao Pjongjang da napusti svoj program nuklearnog naoružanja.

"Testiranje nuklearnog oružja koje je objavila Severna Koreja potkopava regionalnu i međunarodnu bezbednost i predstavlja jasno kršenje rezolucija Saveta bezbednosti UN", saopštio je Stoltenberg, a prenosi AFP.

Osude stižu i iz Francuske koja ističe da se radi o "kršenju rezolucija UN".

Kineska agencija Sinhua navela je da proba predstavlja udarac procesu denuklarizacije i upozorava da svi potezi koji ugrožavaju stabiulnost sveroistočne Azije nisu poželjni i mudri. 

Ako bude potvrđeno da je Pjongjang izveo probu takve bombe, to bi izazvalo veliku zabrinutost i verovatno podstaklo uvođenje oštrijih sankcija Severnoj Koreji, a dodatno bi pogoršalo i njene odnose sa susedima.

Kim, koji je došao na vlast posle smrti svog oca Kim Džong-Ila u decembru 2011. godine, predsedavao je, takođe, trećioj nuklearnoj probi koju je ta zemlja izvela u februaru 2013. godine.

Hidrogenska ili termonuklearna bomba koristi fuziju u lančanoj reakciji koja rezultira daleko snažnijom eksplozijom nego što je to eksplozija usled fisije izazvane samo uranijumom ili plutonijumom.

Veruje se da Severna Koreja godinama razvija takvu modernu napravu, a eksperti nisu sigurni da li je danas zaista testirana hidrogenska bomba.

Kim je prošlog meseca nagovestio da je Pjongjang već razvio takvu bombu, ali je njegova tvrdnja tada u širokim krugovima odbačena kao preterana retorika, podseća francuska agencija.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво