Pjongjang spreman za dalju saradnju

Vlasti u Pjongjangu su pozdravile odluku SAD da skinu Severnu Koreju sa "crne liste" zemalja koje pomažu terorizam i najavljuju da će nastaviti da sarađuju sa međunarodnim institucijama.

Severna Koreja je najavila nastavak demontiranje svojih nuklearnih postrojenja uz dopuštanje inspekcijskog nadzora, javila je britanski Bi-Bi-Si.

"Pošto su SAD ispunile svoju obavezu o ispunjavanju političke kompenzacije i skinule Severnu Koreju sa "crne liste", Demokratska Narodna Republika Koreja je donela odluku da nastavi sa razgradnjom nuklearnih postrojenja u Jongbjonu", prenela je zvanična severnokorejska novinska agencija KCNA izjavu portparola ministarstva inostranih poslova u Pjongjangu.

Portparol je dodao da će Pjongjang dozvoliti američkim i inspektorima Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) da "ponovo sprovodu svoj posao".

Međutim, Bi-Bi-Si je naveo da je Japan, s druge strane saopštio da je "za krajnje žaljenje" odluka SAD i zatražio da Pjongjang pruži više informacija o japanskim državljanima koji su oteti u Severnoj Koreji tokom 1970-tih i 1980-tih.

Ministar finansija Šoiči Nakagava precizirao je u Tokiju da se radi o "otmicama (japanskih državljana) koje su ravne terorističkim aktima".

Bi-Bi-Si podseća da je Severna Koreja priznala otmicu 13 Japanaca "radi obuke špijuna" u toj zemlji.

Tokio, međutim, misli da je broj otetih veći i skeptičan je u vezi sa tvrdnjom Severne Koreje da svi, izuzev pet, više nisu među živima.

U Vašingtonu je juče portparol Stejt departmenta Šon Mekormak saopštio da je predsednik Džordž Buš doneo odluku da SAD skine Severnu Koreju sa "crne liste" na kojoj se nalaze zemlje koje pomažu terorizam, pošto je Pjongjang dao pristanak da se stručnjacima omogući pristup svim "prijavljenim" nuklearnim objektima i da će nastaviti sa razgradnjom svojih nuklearnih objekata.

Rojters je preneo kako će skidanjem sa "crne liste" privredno siromašna i zaostala Severna Koreja biti bliže međunarodnim finansijama, biće joj skinute mnoge trgovinske sankcije i omogućeno korišćenja globalnog finansijskog sistema.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи