Rusi lansirali balističku raketu

Ruska interkontinentalna balistička raketa "topola" uspešno je lansirana sa kosmodroma Pleseck, u okviru vežbi "Stabilnost-2008".

Kako je izjavio načelnik Službe Raketnih snaga strateške namene za iformisanje Aleksandar Vovk, u predviđeno vreme raketa je sa visokom preciznošću pogodila naznačeni cilj na poligonu Kura na Kamčatki.

Lansiranje je nadgledao ruski predsednik i vrhovni komandant Dmitrij Medvedev koji je ocenio da je "zadatak ispunjen kvalitetno".

"To pokazuje da naša tehnika funkcioniše kako je planirano", rekao je Medvedev i dodao da će se Rusija naoružavati "novim vidovima snaga i sredstava" i "nastaviti sa lansiranjem tradicionalnih balističkih raketa" koje već ima.

"Njihova je efikasnost dokazana vremenom i to je veoma dobro, to pokazuje da je naš štit u dobrom stanju", rekao je predsednik Rusije.

Trostepena "topola" je u stanju je da pogađa mete na maksimalnoj udaljenosti od 10.000 kilometara, a njena startna težina iznosi 45 tona.

Prema tvrdnjama stručnjaka, raketu odlikuje velika pokretljivost i "zmijolik" let, što je čini praktično neprimetnom za radare.

Raketne snage strateške namene ukupno su ove godine pet puta lansirale rakete, a očekuje se da do kraja godine lansiraju još dve.

Ruski predsednik juče je nadgledao vežbe Severne flote, tokom kojih je ispaljena interkontinentalna raketa "plavetnilo" na cilj u Tihom okeanu, udaljen 11.547 kilometara.

Agencija Itar-Tas javila je da je sa atomske podmornice "Jekaterinburg" Severne flote u Barencovom moru ispaljena još jedna raketa "plavetnilo" na cilj na Kamčatki.

Sa Podmornice "Zelenograd" ruske Tihookeanske flote ispaljena je balistička raketa R-29R, a iz podmornice "Tigar" Severne flote ispaljena je krilata raketa, na jedan od poligona Flote, javio je Itar-tas.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво