Poginuo austrijski političar Jerg Hajder

Šef austrijske ultradesničarske Slobodarske partije Jerg Hajder poginuo je rano jutros u saobraćajnoj nesreći, saopštila je policija u Klagenfurtu.

"Lider Slobodarske partije Jerg Hajder je preminuo od posledica saobraćajne nesreće rano jutros u Klagenfurtu", javila je agencija APA pozivajući se na dežurnog u policiji Frudriha Hrasta.

Prema prvim informacijama 58-godišnji Hajder bio je sam u vozilu i kretao se magistralnim putem južno od Klagenfurta, kada je njegovo vozilo skrenulo sa puta iz za sada neutvrđenih razloga.

Pre same nesreće, Hajder je preticao drugo vozilo, a žena koja se nalazila u tom automobilu je obavestila policiju o udesu.

Hajder, čije se vozlilo više puta prevrnulo pre nego što je izletelo sa puta, zadobio je teške povrede glave i pluća i preminuo je vrlo brzo posle udesa, saopštila je policija.

Jerg Hajder je bio na funkciji premijera pokrajine Koruška.

Hajder je izazvao veliku pažnju javnosti 2000, kada je njegova tadašnja stranka FP, iz koje je izašao 2005., bila u koalicionoj vladi konzervativca Volfganga Šisela.

Antisemitski govori koje je tada držao Hajder izazvali su diplomatske sankcije evropskih zemalja koje su trajale više meseci.

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 11. okt 2008, 11:37) - Хиперборејац [neregistrovani]

Пријатељ српског народа

Без обзира на чињеницу да је повремено заступао контроверзне ставове, Јерг Хајдер је био један од ретких политичара у Европској Унији који су били наклоњени Србима и подржавали српску борбу за Косово и Метохију.