NATO protiv pirata

Članice NATO-a postigle su dogovor o učešću Alijanse u operacijama protiv pirata u blizni obale Somalije, izjavio je diplomata Sjevernoatlantskog saveza.

EU je pristala da počne planiranje zajedničkih mornaričkih snaga koje bi trebalo da budu spremne do kraja godine.

Mornarice Francuske i ostalih zemalja već pomažu i zaštiti humanitarnih brodova UN, od čijeg tovara zavisi oko 3,5 miliona Somalijaca.

Pirati su duž 3.300 kilometara duge somalijske obale samo ove godine oteli više od 30 brodova i uzeli ukupnu otkupninu od 18 - 30 miliona dolara.

Cena osiguranja brodova koji plove kroz ovu oblast zbog ovakvih događaja višestruko je porasla.

U međuvremenu, pirati su u vodama između Somalije i Jemena oteli brod natovaren cementom, koji je plovio pod zastavom Paname, saopštile su lokalne vlasti.

Brod je otet kasno sinoć, 360 kilometara od somalske obale. Ima 15 članova posade poreklom iz Sirije i Somalije, a plovio je za Somaliju iz Omana.

Samo nekoliko sati pre te otmice, pirati su za otkupninu od 1,6 miliona dolara oslobodili nedavno oteti japanski tanker.

Dogovor sa somalijskim piratima da oslobode ukrajinski brod "Faina" sa 20 članova posade, koji je prevozio 33 tenka T-72 i drugu vojnu opremu u Keniju, a otet je krajem septembra, navodno je blizu realizacije.

"Brod će odneti novac iz Džibutija i pirati bi trebalo da oslobode brod u naredne dve noći", izjavio je Rojtersu jedan poslovni partner pirata, koji se predstavio kao Fara.

Pomorski zvaničnici u regionu nisu mogli da potvrde ovu informaciju.

Američki ratni brodovi nadgledaju brod "Faina", koja se nalazi u blizini grada Hobjo, a čuva ga oko 50 pirata.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи