Rusija: Drski postupci Ban Ki-muna

Rusija smatra nelegitimnim sporazum o saradnji koji su potpisali sekretarijati UN i NATO. "Generalni sekretar Svetske organizacije Ban Ki-mun rizikuje da bude podvrgnut opozivu”, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri NATO, Dmitrij Rogozin.

"Ban Ki-mun rizikuje da bude smenjen. Njegovi postupci su drski", rekao je Rogozin dnevniku "Izvestija", dodajući da su Evropljani "bili šokirani sporazumom, tajno potpisanim još 23. septembra".

"Samo zahvaljujući ruskoj delegaciji svet je saznao za njegovo postojanje. Pored toga, Ban Ki-mun je rahabilitovao NATO za bombardovanje Jugoslavije. U dokumentu se govori da su UN i NATO uspešno sarađivali na Balkanu", rekao je ruski diplomata.

Prema njegovim rečima, "Ban je priznao Alijansu, ne kao vojnu organizaciju, već skoro kao zamenu za UN u svim pitanjima vezanim za međunarodnu bezbednost", rekao je Rogozin i dodao da taj postupak zahteva dodatnu istragu.

"Rusija, kao stalni član Saveta bezbednosti traži da se razjasni zašto je Ban Ki-mun na sebe uzeo ovlašćenja o kojima nije ni sanjao", rekao je ruski diplomata.

"Ni Rusija, ni Kina, ni drugi članovi Saveta Bezbednosti UN, ne znaju da preko UN daju naročita ovlašćenja NATO savezu da sprovodi operacije po celom svetu", istakao je on.

Rogozin kaže da je NATO savezu takav sporazum potreban "pre svega da bi sa UN podelio odgovornost za predstojeći fijasko u Avganistanu".

Rogozin dodaje da se saradnja sa NATO, bez obzira na incidente, nastavlja, a prema njegovom mišljenju, "NATO čeka trenutak kada bi bez gubitka diplomatskog obraza mogao da sredi odnose sa Rusijom u punom obimu".

"U krajnjoj meri, ozbiljni akteri su za to zainteresovani. Postoji samo jedna kočnica, koja deluje na glave u Briselu. To su američki izbori. Dok se oni ne održe, promene u poziciji Alijanse neće se desiti", rekao je Rogozin.

O sporazumu UN i NATO, ministar inostranih poslova Rusije, Sergej Lavrov rekao je, da je Rusija polazila od toga da pre potpisivanje sporazuma, njegov nacrt treba da bude predstavljen zemljama članicama, što se nije dogodilo.

Prema njegovim rečima, sekretarijatima UN i NATO je postavljeno pitanje u vezi sa sporazumom i izraženo je upozorenje da se takve stvari mogu raditi samo bez prikrivanja i na osnovu ovlašćenja koje imaju sekretarijati.

broj komentara 3 pošalji komentar
(petak, 10. okt 2008, 17:36) - anonymous [neregistrovani]

UN

Pod hitno rasformirati UN jer vise ne sluze svrsi zasta su nastale. Potpuna je glupost da postoji organizacija kad se u startu stavlja na jednu stranu. Predlazem da sve slobodne zemlje stvore nesto slicno kao UN i da zive i rade po svojim pravilima.

(petak, 10. okt 2008, 15:08) - anonymous [neregistrovani]

Ban Ki Mun

Ban ki Mun je Americki covek. on sve radi po nalogu gazda iz Vashingtona.

(petak, 10. okt 2008, 12:21) - anonymous [neregistrovani]

Сербия и Россия forever

Oh, Rogozin is great!
We, russians respect him!
He is realy super! Go Dima (Dmitriy Rogozin :) )
NATO is a terroristic organisation of USA!