Evropski dan protiv smrtne kazne

Savet Evrope i Evropska unija obeležili su danas Evropski dan protiv smrtne kazne. Od 1997. godine do danas, ni u jednoj od zemalja članica Saveta Evrope nije izvršena smrtna kazna.

Evropski dan protiv smrtne kazne Savet Evrope obeležila je panel diskusija u Strazburu, u kojoj su učestvovali bivši francuski ministar pravde i jedan od inicijatora ukidanja smrtne kazne Robert Badinter, ambasadorka dobre volje Saveta Evrope Bjanka Džeger, generalni sekretar Saveta Evrope Teri Dejvis i švedski ambasador za ljudska prava Jan Nordlander. 

Okrugli sto, koji je održan pod patronatom Švedske i Francuske, zemalja koje trenutno predsedavaju  Komitetu ministara Saveta Evrope i Evropskoj Uniji, vodila je, na poziv Saveta Evrope, novinarka RTS-a Tina Bilankov.

Komitet ministara Saveta Evrope je 26. septembra 2007. godine doneo odluku da se svakog 10. oktobra obeležava Evropski dan protiv smrtne kazne.

To je način da Savet Evrope podrži obeležavanje Svetskog dana protiv smrtne kazne, koji se od 2003. godine obeležava istog dana.

Svih 47 zemalja članica Saveta Evrope su ili ukinule smrtnu kaznu ili su stavile moratorijum na izvršavanje dosada izrečenih presuda koje predviđaju pogubljenje.

Stav Saveta Evrope je da smrtnoj kazni nema mesta u demokratskim društvima i ukidanje takve vrste presuda je uslov za članstvo u ovoj organizaciji.

Od 1997. godine do danas, ni u jednoj od zemalja članica nije izvršena smrtna kazna.

broj komentara 0 pošalji komentar