Читај ми!

Izrael zabranio Islamski pokret

Izraelska vlada zabranila je "severno krilo" grupe Islamski pokret u Izraelu, optuživši je da je podsticala nasilje koje je izbilo početkom oktobra oko Hramove gore u Jerusalimu.

U saopštenju vlade navodi se da aktivisti pokreta mogu biti uhapšeni ako prekrše tu zabranu.

Organizacija Islamski pokret, koja pruža verske i obrazovne usluge izraelskim Arapima, stalno optužuje Izrael da želi da preuzme Hramovu goru, osetljivo sveto mesto Jevreja, muslimana i hršćana, što Izrael odbacuje.

Hramova gora u starom delu Jerusalima je u centru poslednjeg naleta nasilja koje je izbilo početekom oktobra i proširilo se na Zapadnu obalu, izraelske gradove i granicu s palestinskim Pojasom Gaze.

Izrael smatra da je nasilje podstaknuto, a Palestinci kažu da je ono rezultat dugogodšnjeg nezadovoljstva posle skoro pola veka izraelske okupacije.

Vođa zabranjenog ogranka Raed Salah osuđen je 28. oktobra na 11 meseci zatvora zato što je u govoru u februaru 2007. pozvao sve muslimane i Arape da dođu u pomoć Palestincima i pokrenu intifadu (ustanak) za Jerusalim i Hramovu goru, koja je treće sveto mesto islama.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво