Читај ми!

Evropski sud proglasio nevažećim sporazum EU i SAD o Fejsbuku

Evropski vrhovni sud presudio je da je sporazum "Safe Harbor", koji omogućava prenos na hiljade podataka o poslovanju, preko "Fejsbuka" iz Evrope u SAD, nevažećim jer ne nudi dovoljnu zaštitu, što je pokazalo špijuniranje američke agencije NSA, koje je otkrio Edvard Snouden.

Sud pravde izjavljuje da je sporazum "Safe Harbor" između Evropske komisije i SAD nevažeći, navodi se u odluci, koja je doneta na slučaju koji pokrenuo austrijski studnet prava Maks Šrems protiv Fejsbuka, prenose agencije, navodi Tanjug.

Sud je istakao da irske vlasti sada moraju da donesu odluku da prekinu prenos podataka evropskih pretplatnika Fejsbuka u SAD, zbog toga što ta zemlja ne obezbeđuje adekvatnu zaštitu ličnih podataka.

Maliciozni softver tj. malver britanske obaveštajne agencije "Ge-Ce-Ha-Ku" nazvan po likovima iz crtane serije "Štrumpfovi" može da bez našeg znanja snima video i audio-snimke, prati prepisku, pretraživanje interneta, tvrdi Edvard Snouden, bivši američki haj-tek špijun.

"Mi smo podjednako nezaštićeni kao i svi ljudi na svetu", smatra Vladimir Joler iz Šer fondacije.

Snouden objašnjava da družina ovih štrumpfova stiže u telefon putem SMS poruke koju ne vidimo.

Štrumpf Sanjivko uključuje i isključuje telefon bez našeg znanja, Štrumpf Nosonja to radi sa mikrofonom na telefonu, a Štrumpf Tragač nas locira preko GPS-a. Paranoični Štrumf zaključava malver kada prepozna da je vlasnik posumnjao.

"Sajber forenzika je praktično nemoćna kada su u pitanju ovi napadi. Ta informacija ne dolazi do softvera, operativnog sistema koji je u telefonu i zbog toga nema nikakvu manifestaciju koja bi korisniku bila vidljiva", ističe Andrej Petrovski, sajber forenzičar.

a razliku od Andreja, Vladimir Joler ne koristi pametni telefon. Ne boji se špijunaže, ali ne želi da njegova interesovanja firme prodaju kao robu marketing kućama. Tvrdi, prikupljanje i analiza podataka danas su resurs vredan milijarde.

Zadiranje u našu privatnost postaje neka vrsta monete 21. veka, zlata 21. veka", ističe Joler.

Evropski sud pravde na osnovu tužbe austrijskog studenta prava Maksa Šremsa pokrenuo je proces i istragu koja će preispitati koje sve naše podatke Fejsbuk šalje na servere u Sjedinjenim Državama gde, tvrdi Šrems, postaju dostupniji američkoj Agenciji za nacionalnu bezbednost.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи