Читај ми!

Mađarska policija pretukla, pa uhapsila troje zapadnih novinara

Mađarski policajci su tokom intervencije protiv izbeglica na granici sa Srbijom, napali pendrecima i uhapsili i reportera javne poljske televizije TVP Jaceka Taćika. Isto se dogodilo i slovačkoj novinarki Timei Denjikan Bek, ali i švedskoj foto-reporterki Meri Peterson Elafi.

"Reportera TVP mađarska policija je izvukla iz mase i uhapsila uz optužbu da je nelegalno prešao granicu", rekao je poljskoj javnoj televiziji počasni konzul Poljske u Segedinu Karol Bjernacki, koji je noćas prisustvovao saslušanju poljskog novinara, prenosi Beta.

Prethodno su u jednoj od intervencija protiv grupe izbeglica, koja je na kordon bacala kamenice i razne predmete na graničnom prelazu Horgoš, policajci napali pendrecima i izveštača poljske televizije.

"Izgledalo je mirno, ali odjednom je mađarska policija krenula na izbeglice, a tukla je i nas novinare. Tada sam zadobio par udaraca pendrekom", javio je u program TVP pre hapšenja Taćik, kome su prvu pomoć zbog povrede glave ukazali mađarski lekari.

"Stajali smo veoma blizu mađarske policije. U jednom trenutku, izgubio sam kontakt sa Jacekom. Ne znam šta se dalje dešavalo, ali imao je u ruci mikrofon i videlo se jasno da je novinar", rekao je kamerman TVP Pavel Rolak.

Slično je prošla i slovačka reporterka Timea Denjikan Bek.

"Sve se odigralo kada smo zajedno sa grupom ostalih novinara posmatrali kako masa izbeglica pokušava da se probije na mađarsku stranu preko plota. Pomagala sam jednoj porodici da se digne sa zemlje kada su me napali policajci, počeli da udaraju pendrecima, vezali mi ruke i bacili me na zemlju", opisala je za Bekova kako je uhapšena.

Prema rečima slovačke novinarke, mađarski policajci su počeli vulgarno da je psuju i optužili su je da je ilegalno prešla u Mađarsku, iako su je oni vezanu odvukli na mađarsku stranu.

Posle hapšenja usred noći policija ju je prevezla u Segedin, gde je tokom saslušanja u pritvoru srela i uhapšenog poljskog i australijskog kolegu.

"Poljak je strašno krvario iz rane na glavi. Kada su ga konačno odveli u bolnicu da mu pruže pomoć, morao je još previjanje da plati", rekala je Timea Bek.

Batine od mađarske policije dobila je i foto-reporterka švedskog lista Ekspresen Meri Peterson Elafi dok je sa srpsko-mađarske granice izveštavala o izbegličkoj krizi, saopštio je glavni urednik tog lista Tomas Matson.

Matson je naveo da je policija foto-reporterku Elafi (27) napala palicama i suzavcem.

Glavni urednik Ekspresena je mađarskoj ambasadorki u Švedskoj Lili Makaj poručio da je neprihvatljivo to što se juče desilo švedskoj foto-reporterki, preneo je AP.

Zbog hapšenja poljskog novinara već je kod mađarskih vlasti intervenisao šef poljske diplomatije Gžegož Shetina, dok je portparol slovačkog Ministarstva spoljnih poslova slovačkim medijima rekao da informacije o prebijanju i hapšenju slovačke novinarke tek proveravaju.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво