Читај ми!

Fico: Slovačka nikada neće prihvatiti izbeglice

Slovačka nikada neće prihvatiti izbeglice, jer ih smatra iracionalnim i opasnim, kaže premijer te zemlje Robert Fico.

"Nikad. Čak i ako ostanemo sami. Mi njih smatramo iracionalnim, opasnim i oni nikada neće nikoga spasiti niti išta rešiti", rekao je Fico u odgovoru na obavezujuće kvote izbeglica koje predlaže EU, prenosi Tanjug.

Optužio je moćne zapadne članice Unije, na čelu s Nemačkom, da prete i ucenjuju Slovačku i manje postkomunističke članice koje su odbile te kvote.

"Ako neko misli da će na nas delovati takvo 'Bu-bu-bu!', ljuto se vara", rekao je Fico o ideji da se članice EU koje odbiju kvote, kazne oduzimanjem sredstava iz evrofondova.

Fico kaže da su Češka i Slovačka spremne da za izbeglice iz Sirije naprave bezbedni koridor preko svoje teritorije, ukoliko Nemačka koja ih poziva, namerava zaista i da ih primi.

"Ako ih ta zemlja poziva, mi smo jednostavno spremni da napravimo takav koridor da to ne ugrozi bezbednost Slovaka, a da migranti mogu da odu direktnom trasom u zemlju koja ih zove", istakao je Fico.

Fico je na zajedničkoj konferenciji za novinare s ministrom unutrašnjih poslova Robertom Kalinjakom rekao da će do tada Slovačka striktno, po propisima, postupati na svojim granicama i teritoriji prema izbeglicama i migrantima.

"Svako ko nelegalno pređe naše granice - biće uhapšen", naveo je Fico.

Ministar Kalinjak je dodao da će se krijumčarima izbeglica suditi, dok će nelegalni migranti biti pritvoreni, kao što se uvek radi s ljudima uhvaćenim u pokušaju da ilegalno uđu u neku zemlju.

"Sami moraju da odluče kakva će biti njihova sudbina", kazao je Kalinjak.

Ministar je izjavio da je Slovačka nadzor granice s Mađarskom pooštrila još pre tri meseca, a proćle noći zadržala 37 ljudi, mahom iz Sirije i trojicu krijumčara. 

Istovremeno, češki premijer Boghuslav Sobotka predlaže vanredni samit EU, smatrajući neprimerenim da se o "takvim stvarima" odlučuje na nivou ministara EU.

Slovačka, Češka, Poljska i Mađarska čvrsto se protive obavezujućim kvotama za izbeglice, koje dolaze u Evropu iz Azije, sa Bliskog istoka i Afirke u potrazi za azilom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво