Читај ми!

Čurkin: Bez žurbe u donošenju rezolucije o MH-17

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija je sposoban da donese dostojanstvenu odluku o rezoluciji o tragediji aviona na letu MH-17, ali ta rezolucija ne treba da bude usvojena u žurbi, poručio je ruski ambasador pri UN Vitalij Čurkin.

Savet bezbednosti je sinoć, iza zatvorenih vrata, razmatrao rusku verziju rezolucije o MH-17, koja je osmišljena kao alternativa malezijskoj verziji, prenosi Tanjug.

"Na ovom sastanku nisu postignuti nikakvi konkretni rezultati niti dogovori, ali je, po mom mišljenju, važno da smo sastanak završili sa odlučnošću da pronađemo zajedničke tačke i otkrijemo kako možemo da iskombinujemo pristup koji nudi malezijska strana i onaj koji nudimo mi, tako da SB UN može da preduzme sledeći korak", rekao je Čurkin posle sastanka, a prenela agencija AFP.

Ruski diplomata je pozvao na uzdržanost od hitnog usvajanja rezolucije o padu aviona "Malezija erlajnza" 17. jula 2014, kada je poginulo 298 putnika i članova posade, navodeći da jkoš traje istraga koju sprovode holandske vlasti, čiji građani čine većinu poginulih.

"Ne vidim nikakvog razloga za žurbu. Ranije se moglo čuti 'hajde da usvojimo neki dokument na prvu godišnjicu tragedije', ali razlog za to nije jasan", rekao je Čurkin.

To je, kaže Čurkin, tragičan datum koji treba da se obeleži minutom ćutnje ili nekim drugim vidom pomena, "ali svakako ne usvajanjem nekog poluosmišljenog dokumenta". 

"Mislim da smo se oslobodili žurbe i da ćemo uspeti da dođemo do dostojanstvenog rešenja", rekao je Čurkin posle sastanka u SB UN.

Ambasador Novog Zelanda u UN Džerald van Bohemen je izjavio da je sastanak bio veoma pozitivan i da su učesnici snažno podržali ideju osnivanja međunarodnog suda, za šta se zalaže Malezija. Ipak, priznao je da Rusija na to pitanje gleda iz drugog ugla.

Avion "Malezija erlajnsa" na letu od Amsterdama za Kuala Lumpur je pao iznad Donjecke oblasti u Ukrajini. Prema zvaničnoj verziji, avion je oboren raketom zemlja-vazduh ili vazduh-vazduh. Ukrajinske vlasti i proruske snage u Ukrajini optužuju jedni druge za obaranje tog aviona.

Malezija je prethodno Savetu bezbednosti predala nacrt rezolucije u svoje i ime Ukrajine, Holandije, Australije i Belgije o osnivanju specijalnog međunarodnog suda koji bi bio zadužen da sudi odgovornima za obaranje aviona prošle godine iznad Ukrajine.

Tih pet zemalja, koje bi trebalo da osnuju pomenuti sud, ponovilo je u zajedničkom saopštenju za medije da je sada, godinu dana pošto je SB UN apelovao da se privedu pravdi odgovorni za pad aviona, vreme za uspostavljanje suda.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво