Читај ми!

Ukraden kod za praćenje mobilnih telefona, na meti i Srbija

Američki i britanski špijuni hakovali su internu mrežu najvećeg svetskog proizvođača SIM kartica i ukrali kodove koji im omogućavaju da širom sveta prisluškuju komuniciranje putem mobilnog telefona, navedeno je u dokumentima koje je novinarima prosledio bivši američki obaveštajac Edvard Snouden, prenosi AP.

Upad u mrežu međunarodne kompanije "Gemalto" izvršila je zajednička jedinica američke Agencije za nacionalnu bezbednost i britanskog vladinog štaba za komunikacije, bezbednosne službe koja se bavi kriptografijom, naveo je juče internet portal Intersept, koji prenosi delove poverljivog dokumenta GCHQ iz 2010, prenosi Tanjug.

Obaveštajne agencije uz pomoć ključa za dešifrovanje mogu da nadziru glasovne i data komunikacije ne tražeći za to odobrenje kompanija za telekomunikacije ili stranih vlada.

U najvažnijim "probnim" operacijama, GCHQ je u prva tri meseca 2010. godine uspeo da ukrade kodove provajdera bežične mreže u Srbiji, Avganistanu, Indiji, Iranu, Islandu, Tadžikistanu i Jemenu, ali je zabeležio neuspeh u Pakistanu.

GCHQ je pratio imejlove više od 150 ljudi, uglavnom zaposlenih u kineskom gigantu "Huavej", ali i u kompanijama "Erikson", "Nokija", "Jahu", "Gugl".

Globalni lider u digitalnoj bezbednosti "Gemalto", sa sedištem u Holandiji, proizvodi čipove za mobilne telefone i novu generaciju kreditnih kartica, a među klijentima te kompanije su "Ti-mobajl", "AT&T, Sprint", "Verizon" i oko 450 provajdera bežične mreže širom sveta.

Kompanija posluje u 85 zemalja i godišnje proizvede oko dve milijarde SIM kartica.

Intersept navodi da "Gemalto" uopšte nije bio svestan upada u sistem niti da su zaposleni u toj kompaniji bili meta špijunaže.

Izvršni potpredsednik "Gemalta" Pol Beverli izrazio je duboku zabrinutost zbog tih navoda.

"Sada je najvažnije da shvatimo kako se to desilo kako bismo preduzeli sve mere da se to više ne ponovi", rekao je Beverli.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи