Читај ми!

Ruska bezbednosna služba htela da vrbuje Snoudena?

Britanska novinarka i urednica "Vikiliksa" Sara Harison rekla je za nemačku televiziju da je Federalna služba bezbednosti Rusije, navodno, pokušala da vrbuje bivšeg saradnika američke Agencije za nacionalnu bezbednost Edvarda Snoudena, ali da je on odbio tu ponudu.

Kako je prenela američka novinska agencija AP Sara Harison je autorima nemačkog dokumentarca, koji će biti emitovan kasno večeras, rekla da je FSB kontaktirao Edvarda Snoudena dok je bio u tranzitnoj zoni moskovskog aerodroma "Šeremetjevo" šest sedmica 2013. godine.

U to vreme, Snouden nije mogao da uđe u Rusiju ili odleti dalje jer su vlasti SAD poništile njegov pasoš i tražile njegovo hapšenje zbog obelodanjivanja tajnih dokumenata, prenosi Tanjug.

Prema navodima Harisonove, FSB je "pitala samo jednom" a on "Rusima nije dao uopšte ništa".

Američka novinska agencija navodi da FSB nije odgovorio na njen zahtev za komentar.

Ruski portal RBK navodi da će 45-minutni dokumentarni film "Bojno polje - internet: kad Mreža postane oružje" biti emitovan na Prvom kanalu nemačke TV ARD pola sata pred ponoć.

U njega su uključeni fragmenti intervjua Snoudena američkom TV kanalu WGBH, nemačkom NDR-u i austrijskoj "Servus TV".

Bivši saradnik CIA i NSA pobegao je 2013. iz SAD i posle kraćeg boravka u Hongkongu i u tranzitnoj zoni moskovskog aerodroma dobio je privremeni azil u Rusiji.

U junu 2013. on je Vašington postu i Gardijanu predao niz tajnih materijala o programima američkih i britanskih obaveštajnih službi za praćenje lidera drugih država i građana na internetu.

Američke vlasti optužile su ga za špijunažu i krađu državne imovine i u SAD mu preti do 30 godina zatvora, navodi RBK.

Avgusta 2013. Snoudenu je odobren jednogodišnji privremeni azil, a prošle godine trogodišnja dozvola boravka.

Američka TV stanica PBS objavila je prošlog četvrtka intervju sa Snoudenom u kom se on, između ostalog, osvrnuo na "neku vrstu zapaljivog govora" bivšeg čelnika CIA i NSA Majkla Hejdena od septembra 2013, preneo je Vašington post.

"Bilo je čudno jer je govorio o mom stanju, kako je sve u Rusiji jadno. Da je Rusija grozno mesto, a da ću ja završiti jadno i da ću piti i nikad ništa neću uraditi. Ja ne pijem. Nikad u životu nisam pio. Govore o Rusiji kao da je najgore mesto na svetu. Rusija je divna", rekao je Snouden.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво