Читај ми!

"Očekujemo od Srbije neke hrabre odluke"

Otpravnik poslova ukrajinske ambasade Mikola Džigun kaže za RTS da je ta zemlja zadovoljna stavovima koje je Srbija iznela uoči predsedavanja OEBS-u. Ne smatramo da će tradicionalno prijateljstvo Srbije i Rusije predstavljati problem, kaže Džigun. Ipak, napominje da su sankcije Rusiji način da se poštuje međunarodno pravo i od Srbije očekuje "neke hrabre odluke".

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić je kao jedan od glavnih ciljeva srpskog predsedavanja OEBS-u izneo smirivanje situacije u Ukrajini. Mikola Džigun je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da Kijev veoma ceni takav stav, kao i stav da će predsedavanje Srbije biti transparentno i nepristrasno.

Prilikom posete Kijevu, podseća ukrajinski diplomata, Dačić i njegov domaćin, ministar spoljnih poslova Ukrajine Pavle Klimkin, saglasili su se da treba poštovati mirovni plan ukrajinskog predsednika Petra Porošenka, kao i dogovor iz Minska.

Otpravnik poslova Ambasade Ukrajine ne smatra da će tradicionalno prijateljstvo Srbije i Rusije predstavljati problem u sagledavanju ukrajinske krize.

Srbija je podržala teritorijalni integritet Ukrajine, a mi nismo i ne planiramo da priznamo nezavisnost Kosova, podseća Džigun i naglašava da je veome važno da se poštuje međunarodno pravo.

Kako kaže, bitno je da Rusija poštuje granice i da rusko rukovodstvo "shvati posledice svojih neodgovornih odluka".

Komentarišući odluku Beograda da ne uvodi sankcije Rusiji, Džigun je rekao da "teško da postoji drugi način da se poštuje međunarodno pravo".

"U tom smislu, očekujem od Srbije neke hrabre odluke, važno je da se shvati da ovo nije tuđi problem, ovo je presedan za sve", kaže ukrajinski diplomata.

Kada je o bilateralnim odnosima Ukrajine i Srbije reč, Džigun podseća da je u protekloj godini porasla robna razmena.

Postoji prostor za dalji rast i Ukrajina je, kaže, veoma zainteresovana da sa Srbijom potpiše sporazum o slobodnoj trgovini.

"Između nas postoji bliskost, Ukrajina je pravoslavna zemlja i osećamo povezanost u slovenskom duhu. To ne sme da se zanemari i mora da se neguje. Bićemo uvek zajedno jer smo 'previše isti'", zaključio je ukrajinski diplomata.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво