Obama: Vreme je za mir na Bliskom istoku

Pod budnim okom američkog predsednika Baraka Obame na marginama zasedanja Generalne skupštine UN sastali se premijer Izraela Benjamin Netanijahu i palestinski predsednik Mahmud Abas.

Američki predsednik Barak Obama pozvao je izraelskog i palestinskog lidera da hitno rade na obnovi mirovnog procesa, koji je u zastoju još od decembra.

Obama je u Njujorku bio domaćin trilateralnog sastanka sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom i palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom, kojima je rekao da Izrael i Palestinci moraju da urade više za mir.

Obe strane moraju se vratiti zvaničnim pregovorima, istakao je Obama.

"Pregovori o konačnom statusu moraju početi uskoro", rekao je Obama novinarima nakon sastanka, naglasivši da je "prošlo je vreme za razgovor o počinjaju pregovora. Vreme je da se krene napred".

Sastanak je započeo rukovanjem Netanijahua i Abasa, koji su se sada prvi put sreli od kako je Netanijahu u martu drugi put postao premijer.

Mičel ponovo na Bliskom istoku

Američki predsednik je najavio da će se njegov izaslanik za Bliski istok Džordž Mičel ponovo sastati sa izraelskim i palestinskim pregovaračima sledeće nedelje.

Obama je mir između Izraela i Palestinaca definisao još ranije kao nacionalni interes SAD.

Na marginama zasedanja Generalne skupštine UN Obama se najpre odvojeno sastao sa Netanijahuom i Abasom.

Obama je takođe pozvao arapske zemlje da preuzmu konrketne korake i da pomognu tom procesu i dodao da je bilo napretka u postavljanju osnova za obnovu mirovnih pregvora od kako je njegova administracija došla na vlast u januaru ali treba ići još mnogo dalje.

U međuvremenu jedna strana optužuje drugu za "ćorsokak u kome se proces našao".

(Bez)uspešni pregovori

Izrael odbija zahtev SAD i Palestinaca da potpuno zamrzne izgradnju u jevrejskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali pre povratka pregovračkom stolu.

Lider palestinskog Hamasa Ismail Hanije osudio je uoči sastanka trojice diplomata i poručio da "takav skup ni u kom pogledu neće obavezati palestinski narod".

Hanije je na molitvi u Gazi, povodom muslimanskog praznika Id el Fitra, rekao da se pozicija Obamine administracije ne razlikuje od one ranijih vlada i da se od Palestinaca i dalje traži da se odreknu svojih prava.

Hamas, koji od juna 2007. godine kontroliše Pojas Gaze, ne priznaje predsednika Abasa, koja sada vlada samo Zapadnom obalom.

Hanije je takođe apelovao na međunarodnu zajednicu da prihvati osudu komisije UN za istragu izraelske vojne ofanzive na ciljeve Hamasa u Pojasu Gaze, vođenu u decembru i januaru.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво