Demonstracije Zelajinih pristalica

Policija Hondurasa upotrebila suzavac da rastera hiljade pristalica svrgnutog predsednika Manuela Zelaje. Uveden policijski čas, zatvoreni aerodromi i granični prelazi.

Vlasti Hondurasa zatvorile su aerodrome i granične prelaze, a policija je upotrebila suzavac kako bi rasterala više hiljada demonstranata koji su pokušali da priđu brazilskoj ambasadi u prestonici Tegusigalpi.

U zgradi se nalazi svrgnuti predsednik Hondurasa Manuel Zelaja, koji se juče u tajnosti vratio u zemlju i sklonio u ambasadu Brazila. Na krovovima zgrada u okolini ambasade raspoređeni su pripadnici vojske.

Zelaja je, za agenciju Asošiejted pres, izjavio da ne namerava da napusti ambasadu, ali da želi da razgovara sa privremenim predsednikom Robertom Mikeletijem, koji je na funkciju postavljen posle puča 28. juna.

Brazilski predsednik Luiš Injasio Lula da Silva pozvao je Zelaju da ne čini ništa što bi izazvalo vlasti da napadnu ambasadu. Silva, koji se nalazi na zasedanju UN u Njujorku, rekao je da je Brazil, primivrši svrgnutog predsednika Hondurasa u svoju ambasadu, učinio ono što bi svaka demokratska zemlja učinila.

Predstavnici Evropske unije, Stejt departmenta i brojne svetske diplomate pozivaju na mir u Hondurasu. Generalni sekretar Organizacije američkih država Hoze Migel Insulsa rekao je da je vrlo zabrinut zbog mogućeg izbijanja nasilja u Hondurasu.

Prelazne vlasti Hondurasa do sada su odbijale pozive da vrate na vlast Zelaju, koga su nakon svrgavanja podržale SAD i druge zemlje. Vlasti Hondurasa su zatražile od Brazila da izruči Zelaju koji je optužen da je kao predsednik prekršio ustav.

Savetnik ministra spoljnih poslova Hondurasa Mario Fortin rekao je da se nepovredivost diplomatskih misija ne primenjuje kada je reč o zaštiti "delinkvenata i begunaca od pravde".

Vlasti su juče uvele policijski čas, zatvorile međunarodne aerodrome i granične prelaze. Na putevima prema prestonici postavljene su barikade, kako bi se Zelajine pristalice sprečile da dođu u Tegusigalpu.

Demonstranti su se, ipak, oglušili o naređenja vlasti i okupili se ispred brazilske ambasade, gde su pevali i igrali. Zelajine pristalice su mobilnim telefonima osvetljavali ulice, pošto je u okolini ambasade isključena struja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво