Hongkong, uklonjene barikade sa ulica

Vlasti Hongkonga uklonile su jutros barikade sa prometne saobraćajnice nedaleko od sedišta vlade, nastojeći da preuzmu ulice od demonstranata koji dva i po meseca traže demokratske reforme. Uhapšena grupa najupornijih demonstranata koji su odbili da napuste glavni kamp.

Radnici su, pod budnim okom policije, koristili noževe i klešta prilikom uklanjanja plastičnih spojeva sa barikada, napravljenih od metala i plastike, javila je agencija AP, prenosi Tanjug.

Policija je aktivistima dala rok od pola sata da napuste to područje ili će biti uhapšeni, prenela je agencija AFP.

Među najtvrdoglavijim demonstrantima je, osim studenata, bilo i sredovečnih i starijih podržavalaca protesta, kao i nekih prodemokratski orijentisanih poslanika.

Odvođenju demonstranata i demontiranju kampa prisustvovali su na stotine novinara i predstavnici organizacija za ljudska prava.  

Dve grupe studenata koje su imale ključnu ulogu u organizovanju protesta pozvali su sledbenike da ostanu do poslednjeg momenta, ali da se ne opiru vlastima, navode agencije.

"Ako vlada želi da koristi policiju u raščišćavanju mesta, ne zaboravite, raščišćavanje ne može da reši političke konflikte, to ne može da reši društvenu dilemu", rekao je vođa grupe Skolarizam Džošua Vong (18), koji je jedan od najistaknutijih lidera prodemokratskog pokreta.

Demonstranti nisu uspeli da nateraju lokalnu vladu da im odobri nijedan od zahteva, a osnovni povod protesta bio je zahtev da izbori za prvog čoveka Hongkonga 2017. godine budu slobodni i demokratski.

Student i aktivista Maks Leung (22) rekao je da je tužan zbog uklonjenih barikada i da nema ništa protiv da bude uhapšen ali da, ipak, neće pružiti otpor policiji.

Celu operaciju uklanjanja barikada na auto-putu nadgledala je grupa od oko 30 akademika, zajedno sa Nezavisnim policijskim savetom za žalbe i grupama za zaštitu ljudskih prava.

Pojedini demonstranti uzvikivali su "Vratićemo se" i "Želimo univerzalno pravo glasa".

Tokom dva i po meseca protesta, policija je, kako je saopštila, uhapsila 655 osoba, a 129 policajaca je povređeno.

U tom izveštaju nije naveden broj povređenih aktivista, prenela je agencija AP.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара