Francuska zatvara naselje "džungla"

Francuska policija je počela da raščišćava improvizovano šatorsko naselje u blizini luke Kale, nazvano "džungla", u kome se ilegalni imigranti, uglavnom iz Avganistana, okupljaju pre nego što pokušaju da pređu u Veliku Britaniju.

U ranim jutarnjim satima francuska policija započela je operaciju zatvaranja improvizovanog kampa sa ilegalnim imigrantima, u blizini luke Kale. Tamo se nalazilo oko 300 imigranata, dok je njih oko hiljadu već napustilo objekat.

Cilj akcije jeste suzbijanje ilegalne imigracije.

Kamp je formiran pre sedam godina, a u njemu se nalaze uglavnom imigranti iz Avganistana, Iraka, Eritreje i drugih zemalja, koji su u potrazi za boljim životom plaćali desetak hiljada evra da bi se domogli Evrope.

Zbog zatvaranja kampa poznatog kao "džungla" borci za ljudska prava formirali su ljudski lanac pa je došlo je do sukoba sa policijom, a jedan broj demonstranata je uhapšen.

Migranti se autobusima odvoze u centre u blizini Kalea.

Francuske vlasti tvrde da će im biti pružena šansa da zatraže azil, a grupe za zaštitu ljudskih prava zatražile su od Velike Britanije da preuzme jedan broj azilanata.

Humanitarni radnici tvrde da francuska vlada ništa nije učinila na rešenju problema ilegalne imigracije.

"Nemoguće je da se ovako nešto dešava u Francuskoj. Ljude na silu izbacuju iz kampa. Mnogi od stanovnika kampa zabrinuti su za svoju budućnost", kaže jedna humanitarna radnica.

"Moja majka i dve sestre vratile su se u Avganistan, a ja sam ostao u Francuskoj. Bolje da me ubiju nego da me pošalju kući", rekao je jedan od azilanata.

Francuske vlasti saopštile su da se mora poštovati zakon i ilegalni kamp zatvoriti.

"Ovo nije nikakav humanitarni kamp. On je stecište krijumčara ljudima i u njemu se ljudi iskorišćavaju, vladaju klanovi i postoje šefovi. Tamo je na snazi zakon džungle. U Francuskoj on ne može večito trajati, mora se uspostaviti red u Kaleu, u korist migranata", istakao je Erik Beson, francuski ministar za imigraciju.

U Francuskoj je formirano više privremenih kampova u kojima vladaju nehigijenski uslovi života od kada je zatvoren centar Crvenog krsta u Sangatu u novembru 2002. godine.

Humanitarne organizacije su pre nekoliko nedelja objavile da tu živi između 700 i 800 ljudi. U ponedeljak se taj broj smanjio na oko 250, a izgleda da su pre početka današnje operacije to mesto napustili još neki imigranti.

"Džungla" je nikla kada je Francuska 2002. godine zatvorila veliko prihvatilište Crvenog krsta u obližnjem Sangatu, pod pritiskom Velike Britanije koja je smatrala da ono predstavlja magnet za ilegalne imigrante.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво