Читај ми!

Libija, oslobođen oteti Italijan

Italijanski inženjer Đanluka Salvijato, koji je otet u Libiji u martu, oslobođen je i sinoć je avionom doleteo kući, saopštilo je italijansko Ministarstvo spoljnih poslova.

Nije saopšteno kako je Đanluka Salvijato (48) oslobođen samo nekoliko dana posle oslobađanja drugog Italijana Marka Valize (54) koji je bio talac četiri meseca, javlja Tanjug.

Libijski bezbednosni izvori su za AFP rekli da je Valiza oslobođen nakon što je otmičarima plaćena otkupnina od oko milion evra.

Salvijato je otet 22. marta u Tobruku, koji se nalazi blizu egipatske granice, gde je radio za italijansku građevinsku firmu "Enriko Ravaneli", na projektu kanalizacije.

Vladao je veliki strah za njegovo zdravstveno stanje, zato što je dijabetičar, a lekovi koje mora redovno da uzima pronađeni su u automobilu iz koga je otet.

Međutim, njegova majka Đelzomina Salvijato je danas izjavila da je njen sin dobro.

"Kada sam to čula toliko sam plakala i onda sam, konačno, mogla mirno da spavam. Noćna mora je završena", rekla je ona italijanskoj agenciji ANSA.

Spremnost Italije da plaća otkup za svoje državljani koje su oteti predstavlja kontroverzno pitanje za neke saveznike iz NATO, prevashodno Velike Britanije i SAD, koji tvrde da se time otmičari samo ohrabruju da nastave sa otmicama i da se novac od otkupa može upotrebiti za finansiranje terorističkih napada.

Posle Salvijatovog oslobađanja ne zna se sudbina još četiri italijanska državljana u zonama sukoba.

Humanitarne radnice Vanesa Marculo i Greta Rameli nestale su u julu ove godine u Siriji, gde je u julu 2013. otet i jezuitski sveštenik Paolo dal Oljo.

Još jedan humanitarni radnik - Đovani lo Porto nestao je u plemenskom području duž pakistansko-avganistanske granice u januaru 2012.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво