Irački novinar traži azil u Švajcarskoj

Novinar arapske televizijske mreže "Al-Bagdadija", koji je postao poznat pošto je gađao cipelom bivšeg američkog predsednika Džordža Buša, zatražiće azil u Švajcarskoj. Muntazer al-Zejdi želi da pokrene veliku kampanju kako bi ubedio Iračane da izvedu Buša pred sud.

Irački novinar Muntazer al-Zejdi, koji je postao poznat pošto je bivšeg američkog predsenika Džordža Buša gađao cipelom, tražio je politički azil u Švajcarskoj.

Zejdi, koji radi za nezavisnu arapsku televizijsku mrežu "Al-Bagdadija" sa sedištem u Kairu, rekao je da želi da živi u Švajcarskoj "zato što je to neutralna država koja nije podržala okupaciju Iraka".

"U Švajcarskoj se nalaze mnoge međunarodne organizacije i to je zemlja sa velikom demokratskom tradicijom. Ona je primer za ostatak sveta", izjavio je Zejdi u intervjuu švajcarskoj televiziji TSR.

Zejdi želi da pokrene veliku kampanju sa ciljem da ubedi Iračane da izvedu bivšeg američkog predsednika Buša pred sud.

"Bušu i njegovim saradnicima treba da sudi neki međunarodni sud za ratne zločine koji su počinjeni za vreme okupacije Iraka", rekao je najpopularniji irački novinar.

Dvadesetosmogodišnji Muntazer al-Zejdi je prošle nedelje pušten iz zatvora, gde je proveo devet meseci.

Zejdi je osuđen na zatvorsku kaznu od tri godine zato što je napao šefa strane države, ali mu je kazna smanjena na jednu godinu zbog dobrog vladanja.

Zejdi tvrdi da je za vreme izdržavanja zatvorske kazne mučen i zlostavljan.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи