Srušio se iranski vojni avion

Poginulo sedmoro ljudi, u nesreći koja se dogodila kada se srušio avion koji je učestvovao u godišnjoj paradi iranskih vojnih snaga.

U nesreći koja se dogodila tokom parade iranskih vazdušnih snaga, srušio se vojni avion  a poginulo je sedmoro ljudi, preneo je iranski državni radio.

Avion se srušio južno od Teherana u polja, odmah izvan prestonice, tokom manevara na vojnoj paradi kojom se svake godine obeležava početak osmogodišnjeg iračko-iranskog rata (od 1980-1988).

Detalji vezani za tip aviona nisu saopšteni, ali je radio naveo da je korišćen za vojni transport. Ne zna se, da li su sve žrtve nesreće bile putnici u avionu.

U današnjoj paradi učestvovali su različiti tipovi iranskih vojnih aviona, uključujući i američke borbene avione i bombardere, ruski "mig-29", "suhoj 24", kao i iranski borbeni avioni "saeljeh" (munja).

U govoru tokom parade, iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad rekao je da su iranske oružane snage takve "da se nijedna sila ne usuđuje ni da pomisli na invaziju na Iran".

"Naše oružane snage će odseći ruku svakome na svetu pre nego što je uperi protiv iranskog naroda", zapretio je Ahmadinedžad.

Iran je poslednjih godina pojačao proizvodnju naoružanja i tvrdi da izvozi vojnu opremu u više od 50 zemalja.

Na današnjoj paradi je prvi put prikazan i ruski vazduhoplovni odbrambeni sistem "tor-m1", namenjen odbrani iranskih nuklearnih postrojenja protiv vazdušnih napada.

Ahmadinedžad je, takođe, rekao da je nedopustivo da u bliskoistočnom regionu budu raspoređene trupe zemalja koje su hiljade kilometara udaljene od njega.

Iran smatra američke snage u susednim Iraku i Avganistanu pretnjom.

Ahmadinedžad je optužio strane sile da su stvorile jaz između bliskoistočnih zemalja, dok, kako je naveo, Iran želi da promoviše bratstvo i mirnu koegzistenciju svih naroda.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво