Zelaja se vratio u Honduras

Uprkos upozorenjima da će biti uhapšen svrgnuti predsednik Hondurasa Manel Zelaja vratio se u zemlju tri meseca posle vojnog puča. Zelaja se sklonio u brazilsku ambasadu, potvrdio ministar spoljnih poslova Brazila.

Svrgnuti predsednik Hondurasa Manel Zelaja sklonio se u brazilsku ambasadu u honduraskoj prestonici Tegusigalpi, objavila je lokalna televizija Telesur, a potvrdio brazilski ministar spoljnih poslova Selso Amorim.

Obraćajući se novinarima u Njujorku, ministar Amorim je rekao da se Zelaja zajedno sa suprugom sklonio u brazilsku ambasadu u Tegusigalpi i da je sa njim razgovarao telefonom, javio je Rojters.

Zelaja je ranije danas saopštio da se vratio u zemlju skoro tri meseca posle vojnog puča, uprkos upozorenjima da će biti uhapšen.

Prethodno je portparol američkog Stejt departmenta Jan Keli potvrdio tu informaciju, ali je dodao da ne zna tačno gde se Zelaja nalazi.

Keli je naveo da u ovom trenutku jedino može da ponovo pozove obe strane, da ispolje odmerenost i uzdržanost "od svega što može izazvati nasilje".

Ni Zelaja nije otkrio mesto gde se nalazi, ali je jedan njegov saradnik rekao da se predsednik nalazi u zgradi UN u Tegusigalpi. Kasnije su iz UN demantovali da se Zelaja nalazi u njihovoj zgradi.

Ispred te zgrade se međutim okupilo između 3.000 i 4.000 Zelajinih pristalica uzvikujući "Da, uradili smo to!".

Vlasti u Hondurasu, koje su podržale puč izveden 28. juna, nakon kojeg je Zelaja proteran iz zemlje, zavetovale su se da će svrgnutog predsednika uhapsiti ako se vrati u ovu centralnoameričku zemlju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво