Читај ми!

Kijev: Ruski tenkovi na istoku Ukrajine

Ukrajinske vlasti su saopštile da su na istok Ukrajine iz Rusije ušla 32 tenka sa artiljerijskim oružjem i vojnicima, ali i da je u tom delu zemlje u poslednja 24 časa stradalo pet vojnika. SAD ne može da potvrdi ruski vojni upad u Ukrajinu.

Portparol ukrajinske vojske Andrij Lisenko rekao je da su 32 tenka, 16 haubica i 30 vojnih kamiona "kamas" s vojnicima ušli u Ukrajinu iz Rusije, prenosi Beta.

Naveo je da je je "još jedan konvoj kamiona koji prevozi tri radio-stanice prešao granicu kod prelaza Izvarin", pod kontrolom separatista.

"Pet vojnika je ubijeno a još 16 osoba ranjeno je u poslednja 24 časa u toj oblasti", dodao je Lisenko.

Međutim, Sjedinjene Američke Države saopštile su da ne mogu, zasad, da potvrde izveštaje o ruskom vojnom upadu na teritoriju istočne Ukrajine, kao što tvrdi vlada u Kijevu.

Portparol Stejt departmenta Džen Psaki rekla je da su ruski tenkovi, oklopna vozila i kamioni viđeni u četvrtak na oko 25 kilometara od granice s Ukrajinom, prenela je agencija AFP.

Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin sazvao operativnu sednicu ruskog Saveta bezbednosti zbog pogoršanja situacije u Donbasu.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je novinarima da se na sednici Saveta bezbednosti u Moskvi nije govorilo samo o Ukrajini.

"Razmotrena su socijalno-ekonomska pitanja, međunarodna pitanja kao i pogoršanje situacije u Donbasu, pošto oružane snage Ukrajine ne poštuju režim prekida vatre", rekao je Peskov, preneo je Glas Rusije.

U međuvremenu, stalni ruski predstavnik u OEBS-u Andrej Kelin optužio je centralne vlasti u Kijevu da se ne pridržavaju ni protokola ni memoranduma iz Minska, kao ni saopštenja iz Ženeve u svim njihovim delovima, prenosi Tas.

Granatiranje Donjecka i tenkovski napad na grad Jasinovata, na istoku Ukrajine, predstavlja kršenje sporazuma iz Minska i Ženeve, rekao je Kelin.

Podsećajući da su u granatiranju Donjecka stradali dečaci u školskom dvorištu, Kelin je izneo zahtev za temeljnom istragom tog događaja.

Istakao je da ni OEBS, ni njegova Posmatračka misija još nisu izneli nikakve detalje o tom tragičnom događaju.

U izveštaju OEBS-a od 5. novembra, objavljenom danas, nema informacija o granatiranju škole, već se samo pominje kako su članovi Misije tokom dana "na mahove čuli intenzivno granatiranje u severnim predgrađima Donjecka, u blizini aerodroma".

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво