Obama pozvao republikance u pomoć

Američki predsednik Barak Obama obećao je da će sarađivati sa republikancima, koji su, posle ubedljive izborne pobede preuzeli kontrolu nad Kongresom, i pozvao ih da mu pomognu u borbi protiv ebole i džihadista iz grupe Islamska država.

Obama je upozorio da će pre kraja godine preduzeti korake na polju imigracije, bez obzira na to da li će novi Kongres napraviti pomak u reformi zakona koji se tiče tog pitanja,

"Za republikance je, kako vidimo, ovo bila dobra noć. Želim da sarađujem s novim Kongresom, kako bi naredne dve godine učinili što je moguće više produktivnima", rekao je Obama, dan pošto su republikanci preuzeli kontrolu nad Senatom od Obaminih demokrata i ojačali svoju većinu u Predstavničkom domu.

Američki predsednik rekao je i da će od novog Kongresa zatražiti pomoć u borbi protiv širenja ebole u Zapadnoj Africi i šire, kao i za vojnu akciju protiv džihadista u Iraku i Siriji.

Obama je podsetio da je od Kongresa već zatražio 6,2 milijarde dolara novih sredstava za borbu protiv ebole u Zapadnoj Africi i SAD.

Kako prenosi AP, od te sume dve milijarde dolara biće namenjene američkoj Agenciji za međunarodni razvoj, a 2,4 milijarde biće dodeljene Ministarstvu zdravlja SAD.

"Kao druga stvar, nameravam da uključim Kongres u proces dodele novih ovlašćenja za upotrebu vojne sile protiv Islamske države", rekao je Obama.

Kad je reč o imigraciji, Obama je rekao da bi želeo da se Kongres složi i odobri zakon koji bi otvorio put za dobijanje državljanstva određenim građanima SAD koji nemaju dokumenta i navodnim imigrantima, ali je poručio da će sam preduzeti korake, ako to kongresmeni ne učine, preneo je AFP.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво