Evropska komisija upozorava Švajcarsku zbog rasizma

Hor na švajcarskoj televiziji jodlovao rasističke pesme, na račun useljenika iz zemalja bivše Jugoslavije. Evropska komisija upozorava Švajcarsku zbog rasizma i netolerancije. Švajcarsko pravosuđe proverava da li su jodleri prekršili antirasistički zakon.

Na švajcarskoj televiziji nedavno je nastupio hor jodlera iz Apencela koji su jodlovali rasističke tekstove, što je izazvalo zaprepašćenje gledalaca i oštro reagovanje Evropske komisije, koja je upozorila Švajcarsku zbog rasizma i netolerancije.

"U Švajcarskom pravu primenjene odredbe su očigledno nedovoljne da bi se suzbili ovi oblici diskriminacije", navedeno je u saopštenju Komisije.

EK je posebno kritikovala "opasnu polarizaciju u političkim raspravama", pre svega najjače stranke, desničarsko-konzervativne SVP, koja je proteklih godina, prema oceni Brisela, preuzela rasistički i ksenofobični ton.

Sredinom avgusta gledaoci švajcarske televizije, koji su pratili prenos "Švingfesta", mogli su da se uvere da pisanje na internet-prezentaciji opštine Urneš, na kojoj stoji "Dobrodošli, upoznajte naše selo poznato po prihvatljivosti porodica u idiličnom Apencelerlandu", ne deli tamošnji hor "jodlera".

Jodlerska "dobrodošlica" "jugo-gastarbajterima".

Ako je suditi po tekstu kojim se obraća taj hor iz mesta u Urnešu, nisu svi jednako dobrodošli, posebno ne ljudi sa Balkana.

Jodleri hora iz Urneša, naime, nisu na "Švingfesta" koji je održan na Švegalpu, pevali bezazlene narodne pesme, već su jodlovali rasističke strofe poput: "U Bibliji stoji da treba da voliš neprijatelja, međutim time se misli na tabak za udisanje, a ne i na bogom proklete jugo-fukare".

Uzrujani gledaoci požalalili su se tada na te rasističke strofe ombudsmanu, a šef sportske redakcije je izrazio žaljenje zbog javnog istupa jodlera.

Švajcarsko pravosuđe se, takođe, uključilo i proverava da li su jodleri prekršili antirasistički zakon.

Među najvećim žrtvama diskriminacije su osobe sa prostora bivše SFRJ, kojih u Švajcarskoj ima 320.000, a najveća su strana grupacija u zemlji.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво