Obama obnavlja pregovore na Bliskom istoku

Američki predsednik Barak Obama razgovaraće sa izraelskim premijerom Banjaminom Netanijahuom i palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom o rešavanju krize na Bliskom istoku. Hamas osudio sastanak trojice lidera.

Bela kuća najavila je da će američki predsednik Barak Obama u utorak biti domaćin sastanka sa izraelskim premijerom Banjaminom Netanijahuom i palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom kako bi bio otvoren put obnovi mirovnih pregovora.

Obama će se prethodno odvojeno sastati sa Netanijahuom i Abasom.

Napori da se mirovni proces obnovi do sada su bili otežavani nesporazumima oko buduće izgradnje kuća u jevrejskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali.

Američkom izaslaniku za Bliski istok Džordžu Mičelu nije pošlo za rukom da reši brojne nesporazume, tokom nekoliko odvojenih razgovora sa Netanijahom i Abasom u Izraelu i na Zapadnoj obali protekle nedelje.

Zato se očekivalo da neće ni biti trilateralnog sastanka na marginama zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku.

U izveštaju UN se navodi da su i Izrael i palestinski ekstremisti počinili ratne zločine, a možda i zločine protiv čovečnosti.

Izraelski premijer Netanijahu pozdravio je poziv na razgovore, kako je saopšteno u njegovom kabinetu i istaknuto da će se razgovori voditi bez preduslova.

Palestinski pregovarač Saeb Erekat je potvrdio da će predsednik Abas prisustvovati sastanku nadajući se u obnovu pregovora.

Izraelski mediji podsećaju da je obnova izraelsko-palestinskih mirovnih pregovora jedan od glavnih Obaminih ciljeva, međutim, specijalni izaslanik za bliski istok Džordž Mičel nije uspeo da posreduje i obnovi pregovore tokom njegove nedavne posete Bliskom istoku.

Ključni nesporazum je u tome što Palestinci zahtevaju potpunu obustavu izgradnje u naseljima, uključujući i istočni Jerusalim.

Netanijahu je ponudio privremeno zamrzavanje na nekoliko meseci, ali ne u istočnom Jerusalimu i ne za kuće koje se već grade.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи