Читај ми!

Škotska ostaje u Velikoj Britaniji

Škoti glasali protiv odvajanja od Velike Britanije, pokazuju preliminarni rezultati referenduma u Škotskoj. Glazgov "za", Edinburg "protiv". Britanski premijer Dejvid Kameron obećao veća ovlašćenja svim entitetima.

Na osnovu zvaničnih rezultata glasanja u Škotskoj, 55,3 odsto građana Škotske glasalo je za ostanak u okviru Velike Britanije, dok je 44,7 odsto građana želelo da Škotska prekine tristagodišnji savez sa Britanijom, preneo je AFP. Iz sveta stižu pozdravi rezultata referenduma.

Izlaznost je bila rekordna i iznosila je 84,6 procenata – 2.001.926 građana je glasalo za ostanak u Velikoj Britaniji, a 1.617.989 se izjasnilo za nezavisnost Škotske.

Premijer Škotske Aleks Salmond, predvodnik otcepljenja, priznao je poraz nakon što je 31 region (od 32 ukupno) objavio rezultate glasanja.

"Važno je reći da je naš referendum bio dogovoren proces održan uz pristanak, a Škotska je većinom glasova u ovoj fazi odlučila da ne postane nezavisna država", rekao je Salmond svojim pristalicama okupljenim u Edinburgu i pozvao celu Škotsku da "prihvati demokratsku odluku škotskog naroda", prenosi Bi-Bi-Si.

Salmond je rekao da Škotskoj pripada velika zasluga za proces kojim je doneta odluka i da je izlaznost od 86 odsto jedna od navećih u demokratskom svetu, na bilo kojim izborima ili referendumu u istoriji.

U međuvremenu, Salmond je podneo ostavku na mesto šefa Škotske nacionalne partije i najavio ostavku na funkciju premijera.

"Za mene kao lidera vreme je isteklo, ali za Škotsku kampanja se nastavlja i san nikada neće umreti", poručio je Salmond, prenosi Rojters.

Vođa kampanje "Bolje zajedno" za ostanak Škotske u sastavu Ujedinjenog Kraljevstva Alister Darling izjavio je da su glasači "izabrali jedinstvo umesto podele".

"Danas je monumentalan dan za Škotsku i za Ujedinjeno Kraljevstvo u celini", rekao je Darling.

Premijer Velike Britanije Dejvid Kameron obećao je da će svim entitetima koji čine tu zemlju dati veća ovlašćenja, nakon što su se građani Škotske izjasnili da neće okončati savez sa Britanijom i osnovati nezavisnu državu.

Kampanju protiv nezavisnosti podržale su tri tradicionalne britanske partije, konzervativna, liberalno-demokratska i opoziciona laburistička.

Ovakvim ishodom glasanja Velika Britanija neće izgubiti veliki deo svoje teritorije i naftne rezerve i neće morati da traži novu bazu za svoj nuklearni arsenal koji se sada nalazi u Škotskoj.

Gubitkom Škotske je i Velika Britanija mogla da izgubi uticaj u međunarodnim institucijama uključujući Evropsku uniju i Ujedinjene nacije, piše AP.

Za to što će ostati u Uniji, britanska vlada obećala je škotskim glasačima znatna proširena ovlašćenja.

Број коментара 32

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво