Zvanično potpisan sporazum o podeli vlasti u Zimbabveu

Predsednik Zimbabvea Robert Mugabe, lider opozicionog Pokreta za demokratske promene (MDC) Morgan Cvangiraj i lider odmetnute frakcije MDC-a Artur Mutambara potpisali su danas u Harareru istorijski sporazum o podeli vlasti i formiranju vlade nacionalnog jedinstva.

Mugabe (84), koji upravlja državom od sticanja nezavisnosti 1980, ostaće, prema sporazumu, šef države i rukovodiće kabinetom, dok će Cvangiraj biti premijer i predsedavaće savetom ministara koji nadzire rad kabineta, prenele su agencije.

Sporazum je postignut posle osmonedeljnih napetih pregovora, u kojima je posredovao južnoafrički predsednik Tabo Mbeki, i trebalo bi da okonča Mugabeovu autokratsku vladavinu i višemesečnu krizu u koju je zemlja zapala posle izbora krajem marta.

Koaliciona vlada će imati 31 ministarstvo, od kojih je 13 novih resora.

Petnaest ministara biće iz Mugabeove stranke Afrička nacionalna unija Zimbabvea - Patriotski front (ZANU-PF), 13 iz MDC, a trojica iz Mutambarine partije.

Ministarstvo za nacionalnu bezbednost je ukinuto i zasad je nejasno kako će se u novu strukturu vlade integrisati tajna policija, koja je, kako je podsetio Rojters, bila ključni instrument u očuvanju Mugabeove 28-godišnje vladavine.

Sporazum bi trebalo da obezbedi podeljenu kontrolu nad snagama bezbednosti, pri čemu će Mugabe, bivši komandant gerilaca, verovatno zadržati vlast nad vojskom, a MDC će imati kontrolu nad policijom, preneo je Rojters.

Cvangirajev pokret će biti zadužen i za finansije, čime će preuzeti odgovornost za oporavak ekonomije, koja beleži najveću hiperinflaciju na svetu, više od 11 miliona odsto godišnje.

Pregovarači ZANU-PF i MDC sastali su se rano jutros da bi se dogovorili oko nadležnosti nad ministarstavima, a imena novih članova vlade biće, najverovatnije, saopštena do kraja sedmice.

Građani Zimbabvea se nadaju da će sporazum o podeli vlasti biti prvi korak ka oporavku nekada prosperitetne zemlje.

Mugabeova politika, koja je na početku imala podršku naroda, poslednjih godina je rezultirala teškom ekonomskom krizom.

Građani, nezadovoljni zbog praznih polica u prodavnicama, visoke inflacije i alarmantne stope nezaposlenosti, na parlamentarnim izborima 31. marta glasali su masovno za opoziciju.

Na predsedničkim izborima održanim istog dana, Cvangiraj je osvojio više glasova od Mugabea, ali nedovoljno da proglasi pobedu u prvom krugu.

Lider MDC je odbio da učestvuje u drugom krugu izbora 27. juna zbog, kako je naveo, rastućeg državnog nasilja nad njegovim pristalicama.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво