Kraj političke krize u Zimbabveu

Posle skoro tri decenije neprikosnovene vladavine, predsednik Zimbabvea Robert Mugabe pristao je da podeli vlast s opozicijom. Sporazum je postignut u Harareu i biće potpisan u ponedeljak, kada se očekuje formiranje vlade nacionalnog jedinstva. Dogovor bi trebalo da okonča političku krizu u Zimbabveu, nastalu posle izbora u junu, koje je opozicija bojkotovala.

Sedam nedelja bilo je potrebno da ljuti rivali, predsednik Robert Mugabe i lider Pokreta za demokratske promene Morgan Cvangiraj postignu kompromis o podeli vlasti.

Dogovoreno je da Cvangiraj bude premijer, a Mugabe ostane predsednik. Posrednik u pregovorima bio je južnoafrički predsednik Tabo Mbeki.

"Vlada Zimbabvea će uz podršku regiona i Afričkog kontinenta raditi naporno kako bi dobila neophodnu pomoć za narod Zimbabvea. Nadamo se da će i svet podržati ovaj sporazum i pružiti pomoć Zimbabveu," rekao je Mbeki.

Kriza je nastala posle kontroverzne pobede Mugabea na predsedničkim izborima. Iako je u prvom krugu pobedio lider opozicije i dugogodišnji vođa sindikata Morgan Cvangiraj, zbog nasilja nad njegovim pristalicama povukao se iz drugog izbornog kruga.

Pod snažnim pritiskom međunarodne zajednice i afričkih lidera, ubrzo su usledilii pregovori, a najspornija, bila je buduća uloga 84-godiŠnjeg Mugabea.

Građani Zimbabvea, zemlje koja ima najveću inflaciju na svetu, od preko 100 hiljada odsto, sa optimizmom dočekuju vest o dogovoru vlasti i opozicije.

Evropska komisija je pozdravila dogovor o podeli vlasti u Zimbabveu, ali iz Brisela poručuju da je još rano govoriti o odmrzavanju sredstava te države u stranim bankama.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи