Читај ми!

Filip VI novi kralj Španije

Novi kralj Španije od ponoći je Filip VI, 46-godišnji sin Huana Karlosa koji je juče potpisao akt o abdikaciji i tako okončao skoro četiri decenije svog boravka na tronu. Filip VI je pred parlamentom položio zakletvu, sa rukom položenom na ustav zemlje.

Zbog ceremonije krunisanja Filipa VI - ulice su okićene sa 16.000 cvetova, veći deo centra grada je u crveno-žutoj boji španske zastave, koje vise sa gradske skupštine, balkona, uličnih svetiljki a 100.000 zastavica je podeljeno građanima.

Angažovano je oko 7.000 policajaca, prenosi AFP.

Posle polaganja zakletve, poslanici su novog španskog kralja pozdravili gromoglasnim aplauzom, a kralj je poljubio u obraz svoju suprugu, kraljicu Leticiju, prenela je agencija AFP.

"Zaklinjem se da ću verno ispunjavati svoje dužnosti, čuvati i osigurati očuvanje ustava i zakona i da ću poštovati prava građana i regiona", rekao je novi kralj, odeven u vojnu uniformu sa kraljevskom lentom.

Filip, koji je diplomirao diplomatiju na Univerzitetu Džordžtaun u Vašingtonu, popularan je među Špancima i ne prate ga skandali.

Mnogi Španci očekuju mnogo više od uglađenosti i glamura novog kralja, plavookog, skoro dva metra visokog Felipea, iako je njegova uloga kao šefa države uglavnom simbolična.

Njegova supruga a od danas španska kraljica je bivša TV voditeljka Letisija (41), s kojom ima dve ćerke, sedmogodišnju Sofiju i osmogodišnju Leonor.

Novi monarh se suočava s brojnim očekivanjima da će moći da pomogne u rešavanju jednog od najvećih političkih problema Španije - rastućeg pokreta za nezavisnost Katalonije.

Bivši kralj Huan Karlos (76), koji je poveo Španiju u demokratiju posle perioda Frankove diktature sedamdesetih godina, ali je ime kasnije ukaljao skandalima, na jučerašnjoj popodnevnoj ceremoniji u Kraljevskoj palati u Madridu, pred 150 gostiju, stavio je svoj potpis na akt o abdikaciji, koju je ratifikovao premijer Mariano Rahoj.

Huan Karlos odlučio je da abdicira iz ličnih razloga, pošto mu se pogoršalo zdravlje posle više operacija prethodnih godina, naveo je premijer Rahoj.

Nekada vrlo popularni Huan Karlos izgubio je podršku javnosti poslednjih godina zbog korupcijskih skandala i gafova. Njegova ćerka, princeza Kristina, i njen suprug Inaki Urdangarin su pod istragom zbog korupcije.

Jedna anketa rađena posle najave abdikacije Huana Karlosa 2. juna, pokazala je da 76,9 odsto ispitanika ima dobro ili veoma dobro mišljenje o princu Filipu.

Da li će tako i ostati pokazaće način na koji će, u okviru svojih ovlašćenja, pokušati da odgovori na nezadovoljstvo naroda zbog visoke stope nezaposlenosti od 26 odsto i nastojanja katalonskih vlasti da organizuju referendum o nezavisnosti 9. novembra

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво